Hlavní navigace

Nový rychlík od IBM

22. 5. 2007

Sdílet

Zatímco Intel a AMD spolu svádějí bitvu na poli procesorů pro stolní počítače a "běžné" servery, IBM uvedla nový server s extra výkonným procesorem Power6.

Dvoujádrový procesor Power6 s taktem 4,7 GHz nabízí dvojnásobný výkon proti svému předchůdci Power5, přitom jeho spotřeba energie vzrostla jen nepatrně. A spotřeba energie je jedna z obzvláště důležitých věcí, pokud jde o provoz velmi výkonných serverů.


IBM nabízí nový procesorech ve svých serverech ve dvoujádrové až šestnáctijádrové konfiguraci. Společnost uvádí, že výkonový náskok proti konkurenci je ohromný, procesor Power6 je skoro třikrát rychlejší jak nejnovější Intel Itanium. Ty ve svých serverech používá mj. hlavní serverový konkurent IBM společnost Hewlett-Packard.

Nové servery IBM s Power6 ovšem nejsou pro každého. Pokud potřebujete běžný firemní server, na nové siláky od IBM zapomeňte, nevyplatí se. Ovšem chcete-li něco skutečně výkonného, může se taková investice vyplatit. Na jednu skříň s novým serverem IBM System p570 lze zkonsolidovat až 30 serverů SunFire v890, což znamená úsporu nákladů na energii přes 90 000 dolarů ročně.

Celková velikost vyrovnávací paměti procesorů Power6 je 8MB na čip, tedy čtyřnásobek čipu Power5, což procesorům pomáhá udržet krok s obrovskou přenosovou rychlostí nabízenou přenosovou šířkou pásma.

Čip Power6 je vyrobený 65nm technologií a je to první unixový procesor, který dokáže zpracovávat aritmetické výpočty s plovoucí desetinnou čárkou na úrovni hardwaru, ty byly dosud zpracovávány softwarově. Tato možnost dává výpočetní výhodu podnikům, které používají složité daňové, finanční a ERP programy (ERP = Enterprise Resource Planning).

Pokud vás zajímají výsledky výkonových testů vztažené k nákladům za transakci (TPC-C), jsou k dispozici zde

- - Tomáš Jirásko

CS24