Hlavní navigace

Nový špičkový monitor NEC dorazil na český trh

30. 5. 2008

Sdílet

NEC představuje svůj nový 30” MultiSync LCD3090WQXi širokoúhlý profesionální displej, určený hlavně pro náročné aplikace z oblasti CAD/CAM a DTP a to díky použité technologii panelu H-IPS.

NEC MultiSync LCD3090WQXi je novou vlajkovou lodí displejů řady NEC Display Solutions. Nabízí velkou škálu přizpůsobivých vlastností vhodných pro použití v profesionálních aplikacích. Širokoúhlý displej dokáže pokrýt více než 102% barevného prostoru podle NTSC nebo 97.8% podle Adobe RGB, což je ideální k použití v předtiskové přípravě či procesu digitálního zobrazování. Použití ovšem není jen pro tuto oblast, monitory NEC s H-IPS panely jsou i výborné pro sledování filmů a hraní her.

Určující vlastností je použití H-IPS LCD panelu, který hravě předčí TN i *VA panely a to co se týče kvality barev, tak pozorovacích úhlů. Na druhou stranu to je vyrovnáváno vysokou cenou těchto panelů, což je prostě důsledkem mnohem náročnější výroby.

S maximálním rozlišením 2,560 x 1,600 pixelů, je 30“ displej efektivní ve svém krystalově čistém znázornění detailu i textu a je ideální pro editaci až do velikosti formátu DIN A2. Tyto vlastnosti činí displej také vhodným pro použití ve zdravotnictví (CT, MR) jako prohlížecí displej.

Vynikající technickou vlastností NEC MultiSync LCD3090WQXi je možnost kalibrace displeje bez nutnosti použití PC, pomocí komerčně dostupné externí sondy (například EyeOne Display 2) s přímým propojením přes USB konektor, což je rozhodně příjemné zlepšení oproti předcházejícím modelům. Tato kalibrace dokáže nastavit jas (individuální cílové hodnoty), teplotu barvy (R/G/B) a Gamma křivku prostřednictvím nabízených hodnot na on-screen menu. Bílý bod může být nastaven ve výběru hodnot v rozsahu od 5 000K do 9 300 K a to přirozeně či programově. Ke kalibraci Gamma křivky, je charakteristika Gamma křivky na displeji měřena a přímo korigována s hardwarem monitoru za použití 36 bitové LUT tabulky (12 bitů na barevný kanál). Speciálně pro barevně kritické vícemonitorové aplikace je důležité mít pro oba displeje přesně totéž nastavení ke garanci identické obrazové reprodukce. Toho se dosahuje kalibrační funkcí dovolující nastavení referenčního monitoru jako aplikace přídavného displeje.


Ke spolehlivému a kvalitativně stálému provozu po celou dobu životnosti produktu přichází monitor s celou řadou speciálně vyvinutých funkcí a vlastností. Za mnohé jmenujme alespoň X-light Pro, specificky polarizovaný podsvit díky prvkům barevných složek (R, G, B) se zpětnovazebním měřením a kontrolou hodnoty jasu a barvy referenčního bílého světla podsvitu. Konstantní nastavení hodnot se udržuje automaticky v návaznosti na vnitřní teplotu a hodnoty nastavené uživatelem. Tato technologie zajišťuje bezkonkurenčně konstantní kvalitu obrazu během fáze po zapnutí monitoru, ale i během provozu. Technologie ColorComp automaticky optimalizuje jas, barvu a hodnoty Gamma v reálném čase se zpětnovazební kontrolou na matrici panelu tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné a konstantně homogenní rozptýlení světla směrem od podsvětlovacích prvků k uživateli zvláště pak v barevně-kritických aplikacích. Za tímto účelem je každý jednotlivý monitor testován před finální distribucí a odchylky od standardu jsou kompenzovány na individuální úroveň pixelů, kdy se každý jednotlivý pixel optimalizuje separátně. Tato jedinečná technologie garantuje homogenní pracovní plochu i na tak velké ploše jakou disponuje 30“ NEC MultiSync LCD3090WQXi. I v případě, že použijete monitor pro přehrávání a střih videa, animace a jiné dynamické děje, je pohyblivý obraz zobrazován díky technologii overdrive velmi dynamicky, ostře a čistě (v případě potřeby ji lze ovšem vypnout). Kontrastní poměr 1000:1 a maximálním jas 350 cd/m2 jsou rovněž dobrým předpokladem pro brilantní zobrazení a plynulé přechody. NEC u tohoto modelu snížil maximální jas, což je jen dobře, většina monitorů má totiž spíše problémy s tím dosáhnout dostatečně nízkého jasu.

Excelentní ergonomické charakteristiky displeje jsou zvláště výhodné pro uživatele trávící více času u PC. S širokoúhlou diagonálou obrazu o velikosti 30“ nabízí NEC MultiSync LCD3090WQXi aktivní obrazovou plochu o velikosti 641 x 401 mm dostatek místa pro uchování přídavných oken, pracovních lišt, nebo formátů dokumentu až DIN A2 v životní velikosti. Vysoká kvalita H-IPS panelu zajišťuje velký pozorovací úhel až 178° (horizontálně i vertikálně) bez barevného posuvu, který je obvyklý u S-PVA technologie. NEC MultiSync LCD3090WQX může být výškově nastaven až o 190 mm, nebo může být otáčen o 90°do pozice „Portrét“. OSM je uživatelsky jednoduché a bylo modifikováno s ohledem na intuitivní navigaci. Samotné OSM menu zobrazené na matrici panelu s popisem funkce u příslušných ovládacích tlačítek usnadňuje orientaci v ovládacích prvcích panelu.


K zajištění maximální konektivity i do budoucna vyvinul NEC Display Solutions displej s mnoha vlastnostmi, které umožňují největší možnou kompatibilitu s ostatním vybavením. DVI-I a DVI-D vstupy byly integrovány s technologií Ambix. Oba vstupy DVI mohou být použity současně. Podpora HDCP dovoluje pohodlně zobrazit HD zdroj signálu až do velikosti (progresivního) rozlišení 1080 pixelů. Samozřejmostí je rovněž redukce spotřeby elektrické energie díky funkci AmbiBright a integrovanému optickému senzoru okolního světla, který optimalizuje jas a kontrast monitoru v závislosti na okolním osvětlení pracoviště, což má za důsledek menší únavu očí a nižší spotřebu elektrické energie. Zajímavou funkcí je pak možnost automatického vypínání, hodiny s reálným časem a integrovaným plánovačem.

Nový NEC MultiSync LCD3090WQXi bude komerčně dostupný od června 2008 za doporučenou cenu 67‘500,-Kč včetně DPH - doufejme, že reálně bude cena nižší. K dispozici budou dvě barevná provedení černá a šedo-stříbrná, i když je otázkou, nakolik je světlá varianta skutečně oblíbená, většina lidí dává spolehlivě přednost černé. NEC Display Solution Europe poskytuje kompletní tříletou záruku.

Pokud se vám zdá monitor a cena příliš velká, můžete šáhnout po o něco menším LCD2690WUXi, který NEC nabízí i s kalibrační sondou za cenu kolem 35‘000 korun.

NázevNEC MultiSync LCD3090WQXi
Technologie paneluH-IPS TFT, 30’’
Pokrytý barevný prostor102% NTSC, 97,8% Adobe RGB
Pozorovací úhel178° hor./vert. (při kontrastním poměru 10:1)
Doporučené rozlišení2560 x 1600
Jas350 cd/m˛
Kontrastní poměr1000:1
Doba odezvy6 ms (grey-to-grey)
Počet barev16.77 million
Vstupy1 x DVI-I (analog/digital), 1 x DVI-D (digital)
ErgoDesign190 mm výškově nastavitelný, Portrét / Landscape, otočný kolem své osy
Možnosti nastaveníAutomatické nastavení; kontrola nastavení teploty barev; OmniColor nastavení barev v 6 ti osách (R,G, B, C, M, Y); jas; kontrast; ostrost; inteligentní nastavení power managementu; informace o monitoru; nastavení black level; rozšířené módy pro přepočítání nenativního rozlišení na účelem plného zobrazení na pracovní ploše; uzamykatelné OSM menu; rychlá volba ovládacími prvky
Speciální vlastnosti a funkceSytsém podsvitu X-Light Pro; nastavitelní Power LED dioda; Eco módy; AmbiBright senzor; AutoBright funkce; direct brightness & contrast; auto black level; AutoBrightness; AutoContrast; Ambix; CableComp pro připojení dlouhými kabely; ColorComp; RapidResponse; RapidMotion; TileMatrix; TileComp; OmniColor; TORO Design; DDC-CI; NaViSet a NaViSet administrator; power-on a power-off časovač; Overdrive; self-diagnostika panelu; quick release demontovatelný podstavce bez nutnosti šroubováku
Barevné provedeníČerná a šedo-stříbrná
CertifikaceCE, TÜV GS, TCO ‘03, TCO ’06, TÜV ERGONOMIE, ISO 13406-2, Energy Label, Energy Star 4.0, PCT, UL, GOST

Byl pro vás článek přínosný?