Hlavní navigace

Nový ultrakompaktní foťák - Panasonic Lumix DMC-FX100

23. 5. 2007

Sdílet

Ultrakompaktní fotoaparát Lumix DCM-FX100 je vybaven novým širokoúhlým objektivem Leica, optickým zoomem 3,6x, velkým snímacím čipem, rozlišením 12,2 megapixelů a systémem pro stabilizaci obrazu.

Panasonic uvádí nový model stylové řady fotoaparátů Lumix. Novinka DMC-FX100 disponuje rozlišením 12,2 Mpx a novým rozměrným čipem o velikosti 1/1,72 palce. Právě pro tento čip byl vyvinut nový, velmi tenký (28 mm) širokoúhlý objektiv Leica se světelností f2,8 a optickým zoomem 3,6x. Kovové tělo fotoaparátu je tenké pouze 22 mm a obsahuje i systém stabilizace, který označuje výrobce jako: „Inteligentní stabilizace obrazu“. Pořízené snímky lze kontrolovat na LCD panelu, který zabírá téměř celou zadní stěnu přístroje.


Vyjma již zmíněného modernizovaného snímacího prvku a objektivu obsahuje produkt i nový procesor Venus Engine III, který by měl zajistit produkci kvalitních snímků s minimálním šumem a velmi rychlé snímání (až 8 snímků za vteřinu). Nová je také možnost nastavení citlivosti až na hodnotu ISO 6 400 a vestavěný blesk, který má být v tomto režimu účinný na vzdálenost až 16 metrů. Zda má ISO 6 400 u kompaktního zařízení smysl a je možné skutečně využít blesk až do šestnácti metrů se rádi přesvědčíme v praxi. Zcela jistě se s vámi o nové poznatky podělíme.

Fotoaparát dále nabízí pořízení videozáznamu v širokoúhlém formátu 16:9 a dokonce ve vysokém rozlišení HD (1280 x 720) až do vyčerpání kapacity paměťové karty SD nebo SDHC. Záznam ve vysokém rozlišení si nejlépe vychutnáte na připojením HD televizoru nebo na monitoru počítače.

Funkce „Rychlé nastavení“ umožňuje rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím bez nutnosti vstupu do klasického menu. Naprostým laikům by mělo fotografování usnadnit 20 motivových režimů, které pokrývají nejčastější fotografické situace. Zajímavá by mohla být i funkce automatického setřídění prohlížených snímků do kategorií podle jejich typu, např. na portréty, krajiny, noční záběry nebo snímky z oslav. Na jedno nabití akumulátoru je možné pořídit až 360 snímků - při běžném používání (standard CIPA).

Výrobce uvádí, že nový objektiv Leica DC VARIO-ELMARIT se uplatní nejvíce při fotografování skupin v interiéru, kdy se do jednoho záběru vejde více postav, aniž by fotograf musel ustupovat. U snímků architektury nebo přírodních scenérií by měla šířka záběru dodat fotografii dramatičnost a výraz.

Nový model Lumix je vybaven tzv. Inteligentním systémem stabilizace obrazu. Ten se skládá ze dvou prvků – optického stabilizátoru MEGA O.I.S. a adaptivního nastavení ISO (I.I.C.). Optická stabilizace obrazu MEGA O.I.S. kompenzuje chvění ruky fotografa a potlačuje neostrosti, které vznikají při velkých zvětšeních, kdy je obtížné udržet obraz v klidu bez opory. Vedle „nepevné“ ruky dokáží nové modely digitálních fotoaparátů Panasonic kompenzovat i druhou příčinu rozmazaných snímků – pohyb fotografovaného objektu. Funkcí inteligentního nastavení ISO (I.I.C.) průběžně vyhodnocuje pohyb objektu a automaticky se snaží přizpůsobit ISO a expoziční čas tak, aby co nejlépe odpovídal světelným podmínkám.

Digitální fotoaparát Panasonic DMC-FX100 bude dostupný ve stříbrném a černém provedení. Na českém trhu se začne prodávat v červnu 2007.

- - Jaroslav Kasal

CS24