Hlavní navigace

NSA začíná zvažovat amnestii pro Snowdena

17. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © IDG
Jeden z vrcholných představitelů agentury NSA nastínil možnost amnestie uprchlého bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena, pokud přestane se zveřejňováním dalších tajných dokumentů.

Richard Ledgett, který má na starosti posuzování škod vzniklých únikem tajných informací, uvedl, že je ochoten vyjednávat o omilostnění. Tyto informace, které postupně zveřejňují zpravodajské zdroje po celém světě, odhalují rozsah špionážní činnosti NSA. Avšak ředitel NSA generál Keith Alexander tuto myšlenku zamítl.

Ledgett vysvětloval možnost dohody o beztrestnosti v americké televizní stanici CBS: „Osobně se domnívám, že by bylo dobré se o tom pobavit. Potřeboval bych ovšem záruky, že zbývající údaje budou zabezpečeny proti dalšímu úniku, a to velmi jisté záruky, nikoli pouhý slib.“

Amnestie pro Snowdena je zajímavá představa. Ale asi jen v říši snů a fantazie. Ledgettův nadřízený, generál Keith Alexander, názor svého kolegy nesdílí ani v nejmenším, jak uvedl na stanici CBS. Stejně jako velká část Kongresu, která dala po zveřejnění prvních uniklých informací jasně najevo, že chce vidět Snowdena přinejmenším zavřeného na hodně dlouho ve vězení. Z politického hlediska by ostatně šlo o velmi nevýhodnou dohodu.

Ale řeči o amnestii dávají tušit, jak moc se NSA bojí, že Snowden má skutečně k dispozici nějaké velmi výbušné informace a že je ochoten je zveřejnit. Podle všeho agentura stále ještě přesně neví, co všechno se Snowdenovi podařilo získat. To, že se vůbec někdo z NSA o amnestii zmiňuje, znamená, že ve špionážní organizaci panují velké obavy z dalších možných odhalení.

Ale generál Alexander, který začátkem příštího roku odchází do výslužby, jakoukoli amnestii pro Snowdena odmítá. „To je stejné, jako kdyby únosce z 50 rukojmí 10 zastřelil a pak by řekl: ,Když mi dáte plnou amnestii, zbylých 40 rukojmí propustím.‘ Co byste mu na to řekli vy?“

Ledgett v dřívějším rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že má velké obavy o obsah přísně tajných dokumentů, které by mohly být mezi oněmi 1,7 miliony souborů, již Snowden údajně získal. Ledgett dále v rozhovoru připustil, že Snowdenova zveřejnění jsou pro agenturu „katastrofická“.

Americké Ministerstvo zahraničí trvá na svém dřívějším prohlášení, že se Snowden musí vrátit do USA a předstoupit před soud. USA viní Snowdena z krádeže státního majetku, neoprávněnému sdělování informací národní obrany a úmyslného sdělování utajovaných výzvědných materiálů. Za každé z těchto obvinění lze udělit trest odnětí svobody do 10 let.

Byl pro vás článek přínosný?