Hlavní navigace

nVidia eskaluje svůj patentový spor s Intelem

10. 10. 2009

Sdílet

Patentový spor mezi společnostmi Intel a nVidia má své další pokračování. nVidia se rozhodla omezit vývoj nových čipsetů, které pracují právě s mikroprocesory od Intelu. Snaží se prý reagovat na „nekalé obchodní praktiky Intelu.“

Krok nVidie tak jen více prohlubuje probíhající licenční bitvu, v níž se obě společnosti obviňují z porušování čipové licenční smlouvy podepsané v roce 2004. nVidia v současné době vyrábí čipsety - sady integrovaných obvodů - pro procesory společností Intel a AMD, kterým má pomoci v komunikaci s komponentami jako jsou síťové či paměťové řadiče.

Ve stížnosti podané letos v březnu Intel soudce požádal, aby potvrdil, že společnost nVidia nedisponuje licencí na výrobu čipsetů, které obsahují novou sběrnici DMI (direct media interface) založenou na čipu Nehalem. Právě tato sběrnice totiž nVidii umožňuje vyrábět čipsety pro nové procesory od Intelu. nVidia na toto obvinění reagovala počátkem letošního roku, kdy uvedla, že vzájemná dohoda obou společností se vztahuje i na sběrnice, což ji opravňuje k vytváření čipových sad pro procesory Intelu.

„Vzhledem k nepatřičným tvrzením Intelu, že nedisponujeme licencí na novou sběrnici DMI, a jeho nekalým obchodním praktikám, je pro nás efektivně nemožné vytvářet čipsety pro budoucí procesory“ uvádí mluvčí nVidie ve svém prohlášení. „nVidia odkládá další investice do čipsetů, dokud se nevyřeší právní spory s firmou Intel“ dodává.

Podle Deana McCarrona, hlavního analytika u Mercury Research, má odložení investice do rozvoje čipových sad pro procesory Intel, vzhledem k nejistému výsledku celého sporu, pro nVidii jistě finanční smysl.

A jak se k tomuto sporu staví druhá strana, společnost Intel? „Mezi Intelem a nVidií existují určité neshody ohledně čipové licence, což je i důvod, proč se Intel musel obrátit na soud, aby tuto záležitost vyřešil“ řekl její tiskový mluvčí, Chuck Mulloy.

Nvidia však bude i nadále vyrábět čipsety pro starší procesory Intel, které jsou založeny na sběrnici FSB (Front Side Bus). „Budeme pokračovat ve zlepšování integrovaných řešení pro architekturu FSB. Pevně věříme, že tento trh má před sebou dlouhý a zdravý život“ řekl mluvčí nVidie.