Hlavní navigace

nVidia GeForce 8800GT v podání Zotac

21. 1. 2008

Sdílet

Sérii testů a recenzí grafických karet zahájíme modelem nVidia GeForce 8800 GT dodaným společností Zotac (ZT- 88TES3P-FSP). Tento model zastupuje běžně dostupnou verzi s referenčním designem a frekvencemi.

Ještě než začneme s popisem karty, dovolíme si zodpovědět otázku, proč test karet začínáme zrovna tímto modelem. Jednoduše proto, protože tuto kartu jsme si vybrali jako referenční pro další období testů pod DirectX 10, která tak po více jak roce a půl nahrazuje stále funkční a bezproblémovou VGA kartu SapphireTech Radeon X1900 XTX.


Zpět ale k aktuálně recenzovanému modelu nVidia GeForce 8800GT. Při pohledu na tabulku parametrů je evidentní, že se jedná o vynikající grafický čip podpořený zejména ze začátku nízkou prodejní cenou (o problematice nákupní ceny v ČR se zmíníme na konci článku). Základem je nové GPU nesoucí označení nVidia G92 obsahující 754 milionů tranzistorů. Oproti čipům G80 – ze kterých současná G92 vychází – se jedná o nárůst tranzistorů o 73 milionů, což bylo možné realizovat vzhledem k vysokému odpadnímu teplu jedině lepší výrobní technologií. G92 je tak vyráběna novou 65 nm výrobní technologií, což inženýrům umožnilo integrovat na čip chybějící dekodér PureVideo HD, umožňující dekódování videa ve vysokém rozlišení pomocí GPU a dosáhnout tak nízkého zatížení procesorové jednotky.


Samotný čip grafické karty zvládne dle specifikací bez problému práci v rozhraní DirectX 10 a nižším - podporuje tedy Shader Model 4.0, a samozřejmě zvládne i OpenGL 2.0. Protože má GPU unifikované shadery (speciální výpočetní jednotky, které nahradily Vertex a Pixel shadery známé z předchozích generací), její výkon se díky flexibilnímu rozložení práce na aktuálně volné jednotky oproti předchozí generaci výrazně zvýšil. Grafický procesor nVidia GeForce 8800GT obsahuje 112 unifikovaných jednotek - pro porovnání s modely postavenými na G80 je to o 16 jednotek méně než plnohodnotné GeForce 8800 GTX a Ultra, ale o 16 jednotek více, než měl model GeForce 8800 GTS 640 a 320 MB. Když se k tomu přičtou ještě vysoké taktovací frekvence GPU, unifikovaných jednotek a paměti, zdálo by se, že nový model nutně musí porazit i téměř dvakrát tak dražší model GTX.


Aby se tomu tak nestalo a společnost nVidia si „nezabila“ svůj současný high-end, jediným horším parametrem ve srovnání s modely G80 je menší šířka paměťové sběrnice. U plnohodnotných modelů GTX a Ultra to bylo 384 bitů, u osekaných model GTX 640 a 320 MB pak 320 bitů, současná GeForce 8800 GT disponuje „pouhými“ 256 bity. I přesto si však GeForce 8800 GT zachovala vynikající výkon, vycházející především z vyšších pracovních frekvencí.

-------------------------------------------------
Tento článek patří do velkého přehledu grafických karet.

Velký přehled nových grafických karet – úvod
ZOTAC GeForce 8800 GT 512 MB (ZT- 88TES3P-FSP)
SapphireTech Radeon HD 3850 (11121-00-20R)
MSI NX8800GT-T2D512E-OC
SapphireTech Radeon HD 3870 (11122-03-20R)
Gigabyte GeForce 8800 GTS 512 MB (NX88S512H-B)
Asus GeForce 880 GTS 512 MB OC (EN8800GTS TOP/G/HTDP/512M)

Mezi další přednosti karty jistojistě patří podpora režimu SLi. Ten je podporován v zapojení pouze dvou grafických karet, takzvaného Triple-SLi se tedy s touto kartou dočkat nemůžete, protože disponuje pouze jedním můstkem SLi. Nechybí také ani dva dual-linkové výstupy DVI s maximálním rozlišením 2 560 x 1 600, stejně tak jako podpora HDCP a HDMI realizované prostřednictvím redukce DVI – HDMI. Dalším důležitým parametrem je plná podpora nové generace sběrnice PCI Express 2.0, což umožňuje napájení grafické karty pomocí konektoru PCI Express až do 150 W.


To nás přivádí k další důležité části, a to je spotřeba a účinnost chlazení karty. Papírová spotřeba GeForce 8800 GT je 105 W, což by teoreticky umožňovalo práci bez zapojeného jednoho šestipinového napájecího konektoru, neznáme však nikoho, kdo by byl ochotný si dobrovolně nechávat proudit základní deskou tak obrovský proud k uživení této karty. Nicméně stále se jedná o zlepšení oproti výchozímu stavu, ve kterém výkonné modely GTX a Ultra vyžadovaly dva šestipinové konektory. I přes nový výrobní proces se však musel notně projevit počet tranzistorů, kterými G92 disponuje. A tím projevem je vysoká teplota čipu, která bez zatížení dosahuje hodnoty okolo 60ti stupňů Celsia, při zatížení není problém dosáhnout až k 90ti °C.



Chlazení je u této karty, stejně jako u mnoha dalších modelů vyrobených v první várce, svěřeno referenčnímu jednoslotovému chladiči, který je dle našeho názoru nedostatečný, dle názoru zástupce nVidia zcela dostatečnému. I když se tvrzení o tom, že GPU čip vydrží teploty daleko přesahující 100 °C, dobře poslouchá, zkušenému uživateli musí být hned jasné, že touto teplotou netrpí pouze GPU čip, nýbrž i další komponenty. Mezi ty se pak musí počítat jednoznačně paměti umístěné přímo na desce grafické karty a mnohdy jsou spojené i přes teplovodnou pastu a chladič právě s žhnoucím GPU. Dále pak jsou namáhané součástky na VGA kartě jako jsou kondenzátory a napěťové regulátory, ale také i součástky na základní desce a operační paměti. Dle našeho názoru by se čipu GeForce 8800 GT hodil dvouslotový chladič.

Praktické zkušenosti z testování

Karta během všech testů pracovala bez jakýchkoliv problémů, jediným problémem je nedostatečný odvod tepla pryč od grafického čipu. Mnohokrát se nám stalo, že po ukončení testů jsme nemohli kartu vyndat z testovacího počítače, neboť byla příliš horká. S tím souvisí i hlučnost ventilátoru, která je v klidu dostatečně nízká. Ovšem se zvyšujícím se zatížením karty a hlavně stoupající teplotou GPU se zvyšují i otáčky ventilátoru, což vede k postupnému navyšování hlučnosti. Ke konci našich náročných testů se již nedalo mluvit o tiché kartě, při maximálním zatížení vydávala bzučivý středně hlučný zvuk.



Co se týká příslušenství, za zmínku stojí pouze dodaná redukce z DVI na HDMI, ostatní jsou běžné prvky jako CD s ovladači či redukce TV Out – Cinch.

Výkon grafické karty Zotac GeForce 8800 GT 512 MB je chvályhodný, s menšími ústupky si poradí se všemi současnými a dovolujeme si tvrdit, že i budoucími hrami v rozmezí minimálně jednoho roku. Je možné, že v některých hrách bude nutné vypnout celoobrazovkové vyhlazování nebo přepnout z „Very High detail“ na „High detail“.

Jako poslední musíme zmínit vývoj ceny karet postavených na čipu nVidia GeForce 8800 GT. I přes doporučenou cenu 5 500 Kč včetně DPH se během Vánoc prodávaly tyto karty za ceny převyšující 7 000 Kč. Nyní se pohybuje běžná prodejní cena okolo 6 500 Kč, za což se dá pořídit i konkrétní testovaná model Zotac GeForce 8800 GT 512 MB.

Celkové vyhodnocení provedeme až v posledním článku, kde budou shrnuty vlastnosti jednotlivých karet najednou a podrobně tam porovnáme výkony jednotlivých grafik. O výsledky však ošizeni nezůstanete, souhrn bude vždy pod každým článkem v přehledné tabulce.

Za zapůjčení karty děkujeme společnosti 100MEGA Distribution s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?