Hlavní navigace

nVidia kupuje společnost Ageia

6. 2. 2008

Sdílet

Výrobce grafických karet a čipsetů společnost nVidia oznámila odkup firmy Ageia, která je nejvíce známá svými akcelerátory fyziky PhysX. Nepotvrdily se tak spekulace, že Ageiu chce koupit AMD.

Možná si pamatujete, že na konci listopadu minulého roku běžela internetem nepotvrzená informace o tom, že se AMD chystá tuto společnost odkoupit. K tomu však nakonec nedošlo, protože AMD má dost starostí jinde.

Svoji příležitost však vycítila nVidia, která momentálně finanční krizí rozhodně netrpí, a dnes přišla s informací, že Ageia přechází pod její křídla.

Je však otázkou, proč nVidia Ageiu kupuje. Akcelerátory PhysX se neujaly, zvýšená podpora těchto karet je tedy více než nepravděpodobná. Stejně tak nepravděpodobná je i integrace čipu počítajícího fyziku na grafické karty nVidia GeForce, kartu by to značně zkomplikovalo a výrobní náklady by letěly brutálně nahoru.

Jako nejpravděpodobnější se jeví pouze pojistka - "aby tuto společnost neměl protivník" s marketingovými následky (slogany typu "vlastníme společnost Ageia, naše grafické karty jsou určeny pro nejlepší požitek ve hrách") a pozdějším využitím pro vývoj budoucích grafických čipů s například rozšířenou akcelerací fyziky. Pravdou ovšem je, že akvizicí Ageia získá nVidia i značné know-how, které možná ve svých kartách využije.

To vše však ukáže až čas. Zůstává také ještě jedna nezodpovězená otázka - kolik nVidia za Ageiu zaplatila? O tom totiž obě společnosti mlčí.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?