Hlavní navigace

nVidia panikaří z Radeonu HD3870X2

7. 2. 2008

Sdílet

nVidia po více jak roce ztratila titul vlastnictví nejvýkonnější grafické karty na trhu a tato situace ji značně znepokojuje. Strach z úspěchu soupeře je velký, a tak rozesílá analýzy konkurenčního produktu.

CS24

E-mail, který nVidia rozeslala všem velkým zahraničním magazínům, prodejcům či finančním analytikům, se jmenuje "Analysis of Radeon HD 3870 X2" (v překladu „Analýza Radeonu HD3870X2“). nVidia svoji analýzu shrnula do tří základních tezí:

1) Radeon HD3870X2 je postaven na Crossfire řešení dvou Radeonů HD3870. Tato idea je od začátku špatná, protože Crossfire je špatný. Kvůli tomu je celá karta špatná (a drogy jsou také špatné, ááno - pozn. red.), trpí zejména následujícími dvěma problémy:
- Nízký výkon pod rozhraním DirectX 10.
- Špatné škálování (tedy výkon dvou karet neodpovídá její ceně).

2) Společnost AMD je známá svými problémovými ovladači. Důkazem tohoto tvrzení může být čekání na ovladače pro CrossFireX, zatímco naše Triple SLI je již funkční a má mnoho šťastných uživatelů.

3) Společnost nVidia nabízí daleko lepší karty. Obzvláště karty jako GeForce 8800GTS 512MB zadupou v poměru cena/výkon Radeon HD3870X2 do země. Stejně tak máme v nabídce karty GeForce 8800GTX/Ultra, které jsou jednoduše lepší.

Sečteno a podtrženo nVidia v e-mailu vyjádřila, že je prostě lepší a nemá smysl se konkurencí nijak zabývat, natož ji dokonce recenzovat (viz ony tři teze).

nVidia se tímto e-mailem ztrapnila neuvěřitelným způsobem - v tuto chvíli mě napadá neustále tvrzení Igora Staňka, zástupce nVidie pro střední Evropu, který se neustále holedbá tím, že nVidia nekomentuje kroky konkurence. Většina lidí si to bude ještě dlouho pamatovat a na tento mail vznikne pravděpodobně velká spousta vtípků.

Pokud jste znalí angličtiny a chcete si tento mail přečíst v originálním znění (a podívat se, komu všemu byl poslán), jednoduše zadejte do Googlu heslo "nVidia HD3870X2 mail".

- - Tomáš Šulc