Hlavní navigace

NVIDIA představila nové Quadro CX

19. 10. 2008

Sdílet

Pokud jste grafický profesionál a už se nemůžete dočkat na novou generaci grafických karet NVIDIA, právě jste se dočkali. NVIDIA totiž představila nové Quadro CX.

Novinka je postavena na jádře GT200, které znáte ze stolních grafických karet NVIDIA GeForce GTX 260 a GTX 280, avšak důraz byl kladen nikoliv na výkon, ale na kvalitu obrazu. Novinka tak má sice "pouze" 192 unifikovaných shaderů, ale pro změnu 1,5 GB GDDR3 pamětí. Dle NVIDIE nabídne bezkonkurenční rychlost při zpracování HD videa kódovaného do H.264 nebo plně podporuje nový Adobe Photoshop CS4 skrz rozhraní CUDA, takže úprava fotek má být také podstatně rychlejší a komfortnější než v minulosti.

"Uživatelé Photoshopu vždy hledali nejvyšší možný výkon a v NVIDII rozpoznali, že jeden výkonný grafický čip by pro ně mohl být to pravé," řekl viceprezident pro profesionální zpracování fotografií ze společnosti Adobe Kevin Connor. "Díky NVIDII bude nově práce těchto lidí při úpravě fotografií podstatně rychlejší a komfortnější při otáčení, zvětšování a podobných činnostech," dodal Connor.

Quadro CX nabídne kromě klasického DVI výstupu také dvojici DisplayPort konektorů a bude se prodávat za kulatou sumu 2000 amerických dolarů (36 000 korun).

- - Tomáš Šulc

CS24