Hlavní navigace

nVidia přichází s novou řadu mobilních grafických čipů

16. 6. 2009

Sdílet

Společnost nVidia přichází na trh s novou řadou mobilních grafických procesorů o kterých tvrdí, že budou dvakrát výkonnější a přitom o polovinu úspornější.

Název této série je 200M a v pondělí firma představila pět grafických čipů, které budou využitelné v mobilních počítačích od těch nejlevnějších modelů až po ty nejvýkonnější.

Zatímco mobilní GeForce GTX 280M a GTX 260M zůstavají nejsilnější zbraní firmy nVidia, nová řada nabízí velký rozsah konfigurací. Na vrcholu se nachází GTS 260M (1GB GDDR5 RAM), nejslabší je G210M (512MB GDDR3 RAM). Tyto 40nm čipy podporují DirectX 10.1 a CUDA aplikace a všechny kromě G210M nabízejí vestavěnou nVidia PhysX technologii pro fyzikální výpočty.

Tyto GPU, které se vyznačují hlavně nízkou spotřebou energie, mohou přinést velké změny na přeplněném trhu. V poslední době je hodně slyšet o příchodu nových Ion notebooků na konci léta. Brzy budou k dispozici i cenově přístupné laptopy, na kterých se budou dát bez problémů přehrát filmy v HD kvalitě a dokonce na nich poběží i náročnější grafické aplikace.

Kdo bude nabízet tyto notebooky a kolik budou stát? Matt Wuebbling, senior produkt manager GPU pro notebooky firmy nVidia, tvrdí, že laptop v ceně mezi 600-700 dolary, který před šesti měsíci nabízel G110M, si nyní můžeme představit za stejnou cenu s dvojnásobným výkonem díky G210M. Ale cena závisí na výrobci počítače. Wuebbling očekává, že se notebooky začnou objevovat v červenci, přičemž firmy Asus a Acer ohlásily, že hodlají uvést jako první laptopy využívající nové grafické čipy série 200M.