Hlavní navigace

Nvidia: Problém s vadnými čipy nabírá na rozměrech

12. 10. 2008

Sdílet

V srpnu jsme informovali o tom, že některé grafické čipy od Nvidie určené pro přenosné počítače mohou být vadné a přehřívat se. Problém se měl týkat hlavně notebooků od HP a Dellu, ovšem nyní informovala společnost Apple, že i její MacBooky Pro jsou zasažené stejnou chybou.

V srpnu jsme informovali o tom, že některé grafické čipy od Nvidie určené pro přenosné počítače mohou být vadné a přehřívat se. Problém se měl týkat hlavně notebooků od HP a Dellu, ovšem nyní informovala společnost Apple, že i její MacBooky Pro jsou zasažené stejnou chybou.

Vadné grafické čipy mohou být obsažené v MacBoocích vyrobených od května do září a to i přes to, že Nvidia po zveřejnění problémů u HP a Dellu ujistila Apple, že jim žádné vadné čipy nedodala. Společnost Apple však spustila své vlastní vyšetřování a ke svému nemilému překvapení zjistila, že některé grafické čipy GeForce 8600M (na obrázku vlevo) GT v 15“ a 17“ verzích MacBooků Pro jsou skutečně vadné a při zátěži se přehřívají.

V pátek informoval Derek Perez, mluvčí Nvidie, že opravy počítačů Apple budou financovány z částky 196 milionů dolarů, která byla na uvedené výměny vyhrazena. Perez dále tvrdí, že chyba údajně není kritická, ale Apple má přesto právo přístroje s vadnými čipy opravovat. Chyba se údajně týkala materiálu, v němž jsou čipy zapouzdřeny a v některých případech mohlo docházet k jejich výraznému přehřívání.

Tento nepříjemný problém již postihl 24 různých modelů notebooků od HP z řad Pavilion a Compaq Presario, u Dellu pak 15 modelů z řad Precision, Latitude, Inspiron, Vostro a XPS. Oba výrobci reagovali vydáním upraveného BIOSu pro tyti přístroje, který zvyšuje otáčky větráku a přináší lepší chlazení čipu, ale současně i větší hluk při provozu. Současně došlo k prodloužení záruky na zasažené přístroje a k příslibům bezplatné opravy. To samé učinila nyní i společnost Apple, která rozšířila záruku v USA na notebooky s vadnými čipy na dva roky (standardně poskytuje záruční dobu jeden rok) a během této doby bude zdarma vyměňovat grafické čipy v MacBoocích Pro i v případě, že jejich původní záruka již skončila.
Nenechte si ujít:
iPhone 3G má další problém: Probíjející adaptéry

Nvidia: Vadné grafické čipy jí stály 196 milionů dolarů

Nové mobilní technologie zásadně změní náš život!

Asus představil supervýkonné grafické karty s čipy AMD RV770XT

nVidia a VIA vyvíjejí konkurenční mobilní platformu pro Celerony M

Intel plánuje novou řadu System on Chip

Pro Apple je to v poslední době již druhý případ, kdy opravuje vadné přístroje, neboť některé její iPhony 3G mají napájecí adaptér, který může probíjet. Více informací lze najít v článku iPhone 3G má další problém: Probíjející adaptéry.

Chyba se projevuje u Apple podobně jako u notebooků firem HP a Dell, tedy vypadáváním obrazu, případně jeho rozhozením. Nicméně MacBooky Pro, které jsou nyní k dispozici v obchodech, by již tímto problémem být zasaženy neměly. Otázkou však zůstává, jaká je situace u nejrůznějších OEM výrobců notebooků, kteří čipy GeForce z řady 8600 od Nvidie v kritickém období také nakupovali a kolik podobných kostlivců ve skříni se nyní potuluje po světě…