Hlavní navigace

nVidia uvedla nejrychlejší notebookovou grafiku GTX 580M

30. 6. 2011

Sdílet

Společnost nVidia v tomto týdnu uvedla novou high-endovou grafickou kartu pro notebooky, kterou označuje jako vůbec nejvýkonnější na trhu.

Ta navíc není určena jen pro hráče, ale i pro profesionály vyžadující vysoký 3D výkon. Jde zejména o úlohy CAD/CAM, aplikace pro architekty, pro lékaře (zejména takové, jež vizualizují velké množství obrazových dat), vědecké a simulační nástroje a další. Výkon grafických jader lze také využít pro specifické výpočetní úlohy.

nVidia GeForce GTX 580M navíc podporuje technologii Optimus, takže umožňuje podle typu zpracovávaných úloh přepínat mezi úsporným integrovaným grafickým čipem a mezi dedikovaným řešením. PR manager společnosti nVidia Brian Burke označuje technologii Optimus za největší zbraň jeho společnosti. Grafická karta je postavena na architektuře Fermi, jádro je vyrobeno 40nm technologií a TDP dosahuje 100 wattů. Jádro disponuje 384 stream procesory taktovaných na frekvenci 620 MHz, shadery jsou taktovány na 1240 MHz a podporovány jsou paměťové čipy GDDR5 s 256bitovou sběrnicí.

nVidia tvrdí, že nová GeForce GTX 580M má šestinásobně vyšší rychlost teselace (schopnost renderování komplexní geometrie) než jakákoliv jiná grafická karta pro notebooky. Společnost Alienware navíc začala nabízet notebooky M18Xm které disponují rovnou dvěma grafickými kartami 580M, které jsou propojené pomocí technologie SLI. Mezi další podporované technologie patří nVidia 3D Vidion, Physix, Cuda či Verde.

Výrobce dále uvedl nový model notebookové grafické karty GeForce GTX 570M, který má být o 20 % výkonnější, než předchozí generace 470M a je jen o trochu pomalejší než GTX 580M. Hlavní konkurencí pro nejnovější mobilní grafické karty od nVidie jsou mobilní čipy AMD Radeon řady 6000, zejména pak model 6900M, který disponuje 960 stream procesory a může být taktovaný až na 680 MHz.

Byl pro vás článek přínosný?