Hlavní navigace

NWN 2: Mask of the Betrayer

19. 11. 2007

Sdílet

Každé klasické fantasy RPG s licencovanými pravidly Dungeons and Dragons je svátkem zejména pro skalní hráče. Datadisk pro druhý díl Neverwinter Nights by neměl být výjimkou.

Každé klasické fantasy RPG s licencovanými pravidly Dungeons and Dragons je svátkem zejména pro skalní hráče. Datadisk pro druhý díl Neverwinter Nights by neměl být výjimkou.



A také není. Na své si přijdou zejména zkušenější hráči, to si přiznejme hend na začátku. Datadisk Mask of the Betrayer je poměrně epickou záležitostí, ve které rozhodně nebudete ovládat venkovského jelimánka mydlícího klackem pár vlků, ale ošlehaného hrdinu, jenž už má ledacos za sebou. Ledacos v tomto případě znamená například celý děj NWN2. Datadisk na něj přímo navazuje, na druhou stranu hráče nenutí původní hru nejprve absolvovat. I když pro hraní addonu musíte mít základní hru na počítači bezpodmínečně nainstalovanou, můžete se vrhnou z jedné vody načisto přímo do nového příběhu.



Pokud si tedy neimportujete svého reka z předchozí hry, dá vám hra možnost vytvořit si novou postavu. Už při propracovaném vytváření hlavního hrdiny se projeví do detailů vyvedená implementace pravidel a také pár novinek. Mezi ty patří třeba možnost zvolit si nové podrasy, konkrétně elementální Genasi, půldrowa či divokého elfa. A také tu máme dvě nové základní profese – Spirit Shaman a Favoured Soul –, v obou případech vládnoucí zajímavými magickými silami. Potěší i pětice nových prestižních povolání, které ovšem nemůžete volit hned na prvním levelu postavy. Jelikož datadisk je připraven pro hru s namakanou postavou, dostane nově vytvořená postava do vínku pořádnou porci zkušeností, která ji katapultuje na osmnáctou úroveň – vylevelovat můžete automaticky nebo manuálně.



„ Ovládání bojů zpříjemní nový strategický režim, ve kterém lze lépe zadávat příkazy vašim hrdinům.“



Po startu hry se probudíte na podivném místě a není vám vůbec dobře. Aby také bylo – jste vyčerpáni po tuhém boji s hlavním neřádem minulého dílu, tělo vás ještě bolí po vyjmutí magického úlomku a co víc, sžírá vás podivný temný hlad. Naštěstí se vás ujme rudá kouzelnice, s jejíž pomocí se vymotáte z podzemí plného přízraků na denní světlo… A ejhle, nejste na Mečovém pobřeží, kde se odehrával předchozí děj, ale tisíce mil daleko, v říši Rashemen. A můžeme prozradit, že se podíváte i na mnohem podivnější místa, jako je třeba Stínový svět, krypta boha smrti Myrkula nebo Astrální rovina. Nudit se prostě nebudete.



Kromě hlavního příběhu, který je hodně zamotaný – v dobrém slova smyslu –, budete sledovat i různé vedlejší epizody reprezentované nepovinnými úkoly. Docela důležitou roli v celé hře hraje již zmíněný „temný hlad“, který z vás činí požírače duší a nutí neustále doplňovat spirituální energii, což může být docela otravné… Na všechny ty nástrahy a nebezpečenství naštěstí nebudete sami. Kromě kouzelnice a jejího pomocníka impa se setkáte i s dalšími postavami, které se k vám mohou přidat. A nebudou to kumpáni ledajací, najdete mezi nimi totiž třeba i ducha medvědího boha nebo kněžku, která je z poloviny nebeskou bytostí, řečí pravidel DnD se jedná o half-celestiala. Se svými parťáky budete dost často hovořit, během čehož můžete posilovat nebo ztrácet svůj vliv na toho kterého společníka; to se nevyplatí podceňovat, jelikož pokud někoho naštvete, může opustit vaší partu, a naopak dobrý přítel vám prozradí lecjaké informace.



Jelikož na vás ve hře čeká opravdové „high-level“ dobrodružství, můžete se těšit na dost husté bitky s drsnými soupeři. Leckdy jde opravdu do tuhého, jelikož nepřátelé se rekrutují z řad démonů, mocných nemrtvých a dalších nemilých stvoření, s nimiž obvykle není moc velká legrace. Naštěstí je vám ku pomoci kupa nových kouzel a speciálních schopností, které můžete své svěřence naučit. Ovládání bojů pak zpříjemní nový strategický režim, ve kterém lze lépe zadávat příkazy vašim hrdinům. Je jasné, že ze zabitých protivníků, ale také třeba v obchodě nebo zamčených truhlách, naleznete mraky užitečných předmětů, vesměs magických zbraní, zbrojí, amuletů, lektvarů, svitků apod. Spoustu věcí si také můžete sami vyrobit. Zakrátko se z vás stane takový mobilní sklad kouzelných artefaktů. Škoda, že většinu z nich ani nevyužijete a prostě „jen“ prodáte.



Grafické zpracování je podobné jako v případě původních Neverwinter Nights 2. Optimalizace se nicméně hodně zlepšila, což v praxi znamená, že si bez skrupulí můžete nastavit vyšší detaily, případně i rozlišení, a užijete si tak hru v lepší vizuální kvalitě. A to potěší. Stejně jako třeba vymakanější editor a spousta dalších kroků kupředu. Mask of the Betrayer je prostě fajn přídavek, i když hráči začátečníci si s ním asi moc zábavy neužijí.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)

CS24



Hodnocení: 8,2
Žánr: RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment
Vydavatel: Atari
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 599 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.atari.com/nwn2/motb