Hlavní navigace

O&O Safe Erase

1. 3. 2006

Sdílet

Aneb čistič v akci (CD) Na počítači není nic jednoduché. Ani taková činnost, jakou je smazání souboru. Pouh


Aneb čistič v akci (CD)


Na počítači není nic jednoduché. Ani taková činnost, jakou je smazání souboru. Pouhé smazání a následné vysypání koše zdaleka neznamená, že je takto vymazaný soubor nenávratně ztracen. Dnes již existuje několik způsobů, jak taková data znovu obnovit. Pokud se vám stane, že si svá data omylem smažete, pak jistě budete za takovou možnost vděčni avšak chcete-li naopak nějaký soubor navždy odstranit, pak máte problém. Ale tento problém vám pomůže vyřešit program O&O Safe Erase, který vám jako vždy přinášíme zdarma.

Instalace

Instalace je, jak se sluší a patří, velice jednoduchá a zvládne ji každý, kdo dokáže klikat myší. Spusťte setup.exe a postupujte podle následujícího stručného popisu, který vás provede celou instalací.
l[Next>]
lZaškrtněte volbu I accept the terms... a [Next>].
lZvolte all users (zpřístupnit program pro všechny uživatele) nebo the current user (pouze pro mne).
lPokud již máte nainstalovanou starší verzi programu, bude nutno po dokončení instalace restartovat počítač to zajistíte zaškrtnutím volby Reboot after instalation, [Next>].
l[Install]
l[Finish]
Instalaci máte zdárně za sebou, nyní je ještě potřeba program zaregistrovat. Navštivte registrační stránku na www.oo-software.com/en/special/safeerase/ a kliknutím na To Registration Form přejděte na adresu www.
oo-software.com/en/special/safeerase/register_frm.html na registrační formulář. Zde o sobě zadejte několik informací (vyžadovány jsou položky označené hvězdičkou). Ty z vás, kteří o sobě neradi cokoli prozrazují, upozorňuji, že důležité je správně vyplnit především e-mailovou adresu. Na tu vám totiž přijdou registrační údaje. Nakonec klikněte na tlačítko [Submit form].
Mimochodem, na registrační stránce si povšimněte upoutávky na Safe Erase, verzi 2. Ta podstatně zvyšuje funkčnost programu: můžete mazat celé diskové oddíly a disky, bezpečně přesouvat data, dokonce umí i "čistku" prázdného mísa na disku. Pokud vás tyto vlastnosti zaujmou a budete mít o verzi 2 zájem, použijte slevový kupón pro čtenáře PC WORLDu v hodnotě 10 euro. Stačí v objednávkovém formuláři do kolonky Your coupon code zadat kód HFT1823.
Při prvním užití programu se objeví dialog upozorňující na to, že používáte neregistrovanou verzi programu. Klikněte na první variantu Enter registration code, budete vyzváni k zadání registračních údajů (jména, společnosti, sériového čísla). Tedy těch, jež vám přišly e-mailem. Zadejte je do patřičných políček a kliknutím na [Next>], [Next>], [Finish] dokončete registraci. Pak už je program jen a jen váš.

Použití

A co vlastně program O&O Safe Erase dokáže? Umí naprosto neobnovitelně a dokonale mazat soubory (ve vyšších verzích placených, od nás se slevou umí mazat i celé diskové oddíly). Již jsme se v Rychlokurzech několikrát zmiňovali o tom, že vymazat soubor tak, aby nešel obnovit, je opravdu věda. Existuje na to řada algoritmů a norem. Náš program vám umožní výběr z těch nejznámějších. Některé z algoritmů jsou certifikované americkou NSA (US National Security Agency) nebo německou BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik).
Práce s programem je velice jednoduchá, protože je plně integrován do uživatelského rozhraní Windows. Neexistuje zde něco jako hlavní okno programu, všechny funkce jsou dostupné přes pravé tlačítko myši. Chcete-li tedy bezpečně vymazat nějaký soubor či soubory, klikněte na něj (na ně) pravým tlačítkem myši a vyberte položku SafeErase. V následujícím dialogu můžete buď rovnou spustit proces mazání kliknutím na tlačítko [Yes], nebo nejprve nastavit úroveň bezpečnosti (a tím potažmo zvolit algoritmus použitý k mazání). Samozřejmě čím vyšší úroveň, tím delší dobu mazání trvá.
Stejným způsobem se můžeme bezpečně zbavit dat vyhozených do koše. Opět máme v nabídce pod pravým tlačítkem myši volbu SafeErase, která se postará o dokonalou likvidaci souborů z koše.
Již jsme si řekli, že opravdu bezpečné mazání dat chvíli trvá. Vy však nemusíte celou dobu zbytečně koukat na informační okno a čekat na konec procesu kliknutím na tlačítko [Hide] minimalizujete okno do systémové lišty (ikona ). Mazání se tím nepřeruší, jen bude probíhat na pozadí.

Závěr

Jak vidíte, používat O&O Safe Erase není žádná věda. A vzhledem k tomu, že za dnešním programem stojí tak renomovaná firma jako je O&O, můžeme mít jistotu, že takto smazaný soubor se už nikomu nepovolanému do ruky nedostane.

Autor článku