Hlavní navigace

Obama zřizuje speciální úřad pro kybernetickou bezpečnost

1. 6. 2009

Sdílet

Americký prezident Obama zřídil v Bílém domě zvláštní úřad, která má na starosti kybernetickou bezpečnost. Počítačová infrastruktura je dnes podle Obamy strategickou hodnotou, která se stále častěji ocitá v ohrožení.

Klávesnice může hrát podobnou roli jako zbraně hromadného ničení. Ekonomická prosperita i postavení USA jako vojenské velmoci je, tvrdí Obama, přímo závislé na tom, jak dokáží ochránit i svůj kyberprostor.

Stát má hrát při ochraně sítí stejnou roli jako při ochraně jiné kritické infrastruktury, dosud ale, tvrdí Obama, nedokázal tuto roli odpovídajícím způsobem plnit. Podobně jako při přírodních katastrofách by i pro případ incidentů v počítačových sítích měly na vládní úrovni existovat podrobné plány, aby nebylo nutné reagovat ad hoc.

Dosud byla zřízena pouze instituce jako taková, o jejím personálním obsazení se rozhodne až později. Příslušný člověk bude moci zabezpečení digitálního světa samozřejmě těžko nějak „řídit“, jeho úlohou má být spíše koordinace, a to včetně spolupráce státních institucí a komerčního sektoru. V Bushově administrativě se této roli nejvíce blížila funkce, kterou zastávala Melissa Hathawayová.

Stejně tak se plánuje zřídit zvláštní oddělení na ministerstvu obrany, které bude mít na starosti výhradně ohrožení přicházející z Internetu.

CS24

 

 

Autor článku