Hlavní navigace

Objevte nejlepší nástroje pro penetrační testování

30. 7. 2024

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Automatizované a open source nástroje vám mohou pomoci dělat penetrační testy webových aplikací, sítí a databází. Tady je přehled těch, které mají v oblibě profesionálové.

Penetrační testování se v průběhu času mění. Když se tato specializace v oblasti ofenzivní bezpečnosti rozvíjela, byl zřetelný velký posun od manuálních metod k využívání různých nástrojů – a většina z nich byla open source.

Testujete svůj síťový perimetr?

Následně se samotné penetrační testování rozdělilo na několik specializací, od sítí přes webové aplikace až po sociální inženýrství a cloud.

Pro osoby vykonávající penetrační testování (pentestéři) není stanovení nejlepších nástrojů používaných ve všech oblastech snadné, protože každý pentestér může mít specifickou sadu nástrojů, která je vhodná pro konkrétní platformu.

Penetrační testování zahrnuje, v závislosti na metodologii, řadu fází včetně (avšak nejen) průzkumu, zaznamenání unikátních identifikátorů ekvivalentních otiskům prstů (tzv. fingerprinting), získávání a udržování přístupu, vyhýbání se obraně, zakrývání stop, eskalace privilegií a exfiltrace dat. A každá z nich má své vlastní specializované řešení.

 Nástroje na výbornou

Než se zaměříme na konkrétní řešení pro podporu penetračního testování, je nutné připomenout fakt, že veškerou činnost okolo tohoto typu testů je nezbytné vykonávat zodpovědně.

To, že cíl existuje, ještě neznamená, že ho smíme testovat. Tyto nástroje nejsou pouhé skvělé hračky pro technické nadšence, ale jsou to v konečném důsledku svých schopností doslova skutečné zbraně.

Na penetračních testech se v Česku poměrně šetří Přečtěte si také:

Na penetračních testech se v Česku poměrně šetří

Pokud si je tedy chcete sami zkoušet, zajistěte si pro tento účel laboratorní prostředí, nad kterým budete schopní udržet potřebnou kontrolu, nebo využijte služby jako např. DVWA (Damn Vulnerable Web Application) či Hackazon.

Ty jsou záměrně vytvořené tak, aby byly zranitelné, takže si na nich můžete otestovat svou reálnou schopnost najít známé slabiny a využít je.

Nedávno se objevilo také několik podnikových a automatizovaných nástrojů, ale ty vyžadují licence a jsou poměrně drahé.

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

Na základě nejširšího použití a renomé jsme vybrali níže uvedených deset open source nástrojů, které nabízejí výborné užitné vlastnosti, a to podle jejich relativní důležitosti – od těch specializovaných až po ty, které musí mít každý penetrační testér.

* Aircrack-ng

Tento úctyhodný nástroj je šampionem těžké váhy ve světě bezdrátových penetračních testů (pentestů). Aircrack-ng nabízí hned několik funkcí, přičemž se zaměřuje na oblasti zabezpečení Wi-Fi, jako je monitorování, zahájení tajných útoků, přísné testování obrany a snadné prolamování odolných klíčů WPA.

Primárním využitím nástrojů Aircrack-ng je identifikovat a využít zranitelnosti v sítích Wi-Fi, zejména se zaměřením na bezpečnostní protokoly WEP a WPA/WPA2-PSK. Funguje tak, že zachytí síťové pakety a poté použije různé algoritmy k dešifrování klíčů používaných k zabezpečení bezdrátových sítí.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Zahrnuje také Airmon-ng k přepnutí vaší bezdrátové karty do monitorovacího režimu, dále Airodump-ng k zachycování paketů a také Aireplay-ng ke generování provozu a vyvolání podmínek vhodných pro analýzu sítě a útoky.

Tento nástroj široce používají správci sítí k hodnocení bezpečnosti. Odborníci na kybernetickou bezpečnost a etičtí hackeři ho užívají k testování odolnosti bezdrátových sítí proti neoprávněnému přístupu a dalším bezpečnostním hrozbám.

Byl pro vás článek přínosný?