Hlavní navigace

Obraz prstů jako klíč k automobilu

31. 10. 2007

Sdílet

Společnost Hitachi vyvíjí technologii k automobilům, která by měla ulehčit život všem, které už nebaví neustále manipulovat s klíči od auta nebo je dokonce občas zapomínají. Místo nich budou moci použít své prsty.

Biometrické technologie se rozvíjejí co do kvality, tak kvantity. Stávají se stále dostupnějšími, otevírají se široké možnosti jejich využití (i zneužití). Japonská společnost Hitachi pracuje na biometrickém zařízení které by umožnilo otevření a používání automobilu na základě snímání žilkování v prstech.


Při troše fantazie by každý prst by mohl ovládat něco jiného, například jeden by logicky umožňoval auto otevřít, další nastartovat, třetí nastavit teplotu či sklon sedadel. Jen si to všechno zapamatovat, abyste pak při snaze o snížení teploty nespustili rádio.
Ačkoli tato technika spadá do stejné biometrické kategorie jako snímání otisků prstů (daktyloskopie), nejde o to samé. Snímač žilek totiž prst osvítí a snímá výsledný obraz. Výhoda takového řešení spočívá v tom, že snímač může být například nenápadně integrovaný do kliky u dveří.

- - Alexandr Radecký