Hlavní navigace

Ochrana pro zaneprázdněné

1. 7. 2006

Sdílet

McAfee Internet Security Suite 2006 CZ ochrana bez zbytečného konfigurování V softwarových závodech o co nejlepš...


McAfee Internet Security Suite 2006 CZ ochrana bez zbytečného konfigurování


V softwarových závodech o co nejlepší, nejsnáze ovladatelnou a nejspolehlivější ochranu domácích počítačů před internetovým démonem se řešení v dresu McAfee bezpečně udržuje na předních příčkách. Verze označená jako osmá či též jako "2006" nabízí příležitost prověřit, co patří mezi hlavní přednosti tohoto systému a proč je mezi uživateli, kteří nedají na "purpurovou" ochranu dopustit, stále oblíben.
Než se podíváme na jednotlivé součásti balíku blíže, zmíníme pár počátečních postřehů. Především instalace všech součástí balíku proběhla napoprvé úspěšně a bez problémů, což možná vypadá v roce 2006 jako samozřejmé, ale vždy tomu tak bohužel není. Nedošlo ani k žádným konfliktům s jiným softwarem, přestože na testovacím stroji kladl odpor pozůstatek antiviru nejmenovaného výrobce (pochopitelně dlouho po ohlášeném úspěšném odebrání). Ovládání je již od počátečních kroků v lokalizované podobě, a to včetně nápovědy, navíc jsou formulace v uživatelských dialozích většinou jasné a dobře srozumitelné. Ihned na počátku také funguje přihlašování k programu samotnému, takže uživatel přihlášením k operačním systému ještě automaticky nezískává možnost ovlivňovat bezpečnostní nastavení přístupu k internetu. Rozumná koncepce, dobře provedeno!
Ponořme se více do hloubky a prozkoumejme součásti balíku. Klíčovou komponentou je bezesporu firewall a pozorný čtenář našeho magazínu si možná vzpomene, že jsme jej jako samostatný produkt recenzovali poměrně nedávno. K vývoji od té doby nedošlo, takže nezbývá než zdůraznit podstatná zjištění. Výchozí politika je přísná a důsledně brání příchozímu provozu, stejně jako se výslovně ptá u poprvé použitých aplikací i na odchozí provoz. Výchozí nastavení aplikační brány, přesněji specifických pravidel pro aplikace, jež mají rovnou přístup k internetu, je však mírně šokující kvůli nadužívání pravidla Povolit úplný přístup. Kvalitní popis ovládacích prvků je místy narušen zmatenými formulacemi a velmi pěkné možnosti sledování záznamů událostí a internetového provozu jsou zkaleny kupříkladu drobností, že uživatelé aplikace s omezeným přístupem mohou nastavení firewallu měnit. Zrovna toto by možná nemělo být povoleno, text nápovědy k tomuto bodu je bohužel zklamáním.
Druhým zásadním prvkem je bezesporu antivir, jehož tradice sahá u McAfee hodně do minulosti. Možná právě letité zkušenosti jsou znát jak na kvalitě ovládacího rozhraní, jehož logika je velmi dobrá, tak u popisných textů v dialozích. Ačkoliv lokalizace má místy mezery (třeba plánovač úloh je stále v angličtině), zbytek je dobře srozumitelný. Ze zásadních funkcí antiviru nic nechybí, avšak možnosti nastavení jsou místy zbytečně redukovány, zřejmě jako cena za uživatelskou srozumitelnost. Nepodařilo se nám třeba u plánovaných úloh určit, které disky či adresáře mají být prověřeny, ačkoliv v režimu prohledávání na požádání tato možnost samozřejmě je. Nicméně rezidentní ochrana (průběžné sledování počítače na pozadí) je po instalaci nastavena dostatečně přísně.
Přiměřeně srozumitelně, podobně jako antivir, je vyvedena další součást, správce soukromí (privacy service). Nabízí funkce blokování odesílání soukromých údajů, jež je potřeba výslovně specifikovat (čísla kreditních karet, hesla atd.) a také tradiční možnosti sestavení seznamu nežádoucích či naopak výslovně povolených webových serverů či blokování vyskakovacích oken a reklam. Skutečnost, že ovládání je místy zjednodušeno na minimální únosnou mez, lze snad ospravedlnit snahou o pochopitelné ovládání.
Posledním nástrojem ve sbírce je likvidátor spamu, jeho možnosti nastavení jsou ve srovnání se zbytkem kolekce spíše příjemným překvapením. Kromě standardní možnosti ovlivnit přísnost pomocí pětibodové stupnice je zde několik voleb, kupříkladu výběr znakových sad pro blokování. Rovněž osud zachyceného e-mailu je možné určit dostatečným způsobem. Dobrým místem pro experimentátory je pak možnost tvorby vlastních filtrů.
Z celého balíku firmy McAfee je silně patrná tendence vyrobit software tak, aby jej mohli běžně ovládat všichni domácí uživatelé. Z velké části se to daří, ale koncepci narušují některá podivná výchozí nastavení (především u firewallu). V některých případech je ovládání ořezáno až příliš, avšak pokud potřebujete ochranu spustit a pracovat bez zbytečného konfigurování, je toto volba pro vás. Ale ten firewall byste si přece jen prohlédnout měli...

McAfee Internet Security Suite 2006 CZ

kvalitní záznamy událostí
víceméně přehledné ovládání
profily uživatelů
zajímavý antispam
mírně nevyzpytatelný firewall
plánování antiviru
K recenzi poskytla firma: McAfee
cz.mcafee.com
Cena: 2 399 Kč (bez DPH)

Autor článku