Hlavní navigace

Ochrana soukromí: jak sledovat svou digitální stopu - 1.díl

18. 4. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Stopy o tom, kdo jste a co máte rádi, zanecháváte po celém Internetu. Dá se nějak zařídit, abychom na Internetu po sobě zachovávali takových stop co nejméně?

Stejně jako skutečné stopy jsou i stopy digitální důkazem o tom, že jste na daném místě byli i co jste tam dělali. Ukazují na to, co jste hledali, co jste si koupili, které internetové stránky jste navštívili i názory, které jste vyjádřili na sociálních médiích.

Nevěřili byste, kolik je zájemců o to, aby vás poznali co možná nejlépe. Mezi těmito zájemci mohou být neziskové společnosti i státní instituce. Jejich zájmy mohou být zcela legitimní, ale není vyloučeno, že se vyskytnou i tací, kteří shromažďují údaje o vás s nekalými úmysly.

Vzhledem k výše uvedenému určitě není od věci, pokud se pokusíte svoje digitální otisky vzít co možná nejvíce svoji kontrolu.

1. Buďte pečliví při používání sociálních médií

Při používání každé online služby kontrolujte nastavení soukromí. Například na Facebooku tato nastavení naleznete po klepnutí na ikonku zámečku. Tato ikonka se nachází v levém horním okraji monitoru a dá se zde nastavit spousta velmi zajímavých možností.

Nastavení ochrany soukromí na Facebooku

To ale ještě nestačí. Před umístěním svého statusu pečlivě znovu zkontrolujte, co říkáte a co ukazujete. Také se sami sebe zeptejte, zda je to skutečně to, co chcete, aby si přečetli vaši rodiče, vaše děti, příbuzní, váš nadřízený práci nebo třeba finanční úřad. Poté se ujistěte, že status posíláte skutečně jen těm, kterým je určen.

2. Používejte více identit

Informaci, kterou sdílíte s jednou internetovou stránku je možné spojit s informací sdílenou s jinou internetovou stránkou. Tímto slučováním informací z různých zdrojů pak vzniká daleko přesnější záznam o tom, kdo vlastně jste. Chcete-li tedy chránit svou osobu,zkuste se na různých webech vydávat za různé osoby.

Některé weby vás identifikují podle jména, nicméně naprostá většina používá k vaší identifikaci e-mailovou adresu. Z toho vyplývá, že je vhodné používat na různých webech různé e-mailové adresy. Zvažte i možnost používání různých kreditních karet.

Zdarma dostupné rozšíření pro internetové prohlížeče Google Chrome a Mozilla Firefox s názvem Blur vám umožní zamaskovat svoji e-mailovou adresu. Když zadáte do internetového formuláře svoji e-mailovou adresu, umožní vám Blur namísto této e-mailové adresy vytvoření nové a náhodné e-mailové adresy. Tato adresa pak přepošle právy na vaši skutečnou e-mailovou adresu, kterou tak odesílatel nikdy nespatří.

Pokud se uvolíte k platbě 39 USD za rok či 79 USD za tři roky, pak získáte Blur Premium, který dokáže zamaskovat i vaše telefonní číslo a číslo vaší kreditní karty.

Rozšíření Blur pro internetové prohlížeče

CS24

 

Pokračování