Hlavní navigace

Ochrana ve stylu Vista

1. 1. 2007

Sdílet

Norton Internet Security 2007 CZ Detekce phishingu Symantec se řadí se svým portfoliem "ochranných" utilit mezi ost...


Norton Internet Security 2007 CZ Detekce phishingu


Symantec se řadí se svým portfoliem "ochranných" utilit mezi ostatními výrobci v tomto segmentu softwarových produktů na samou špici. Jeho Norton Internet Security sbírá jednu cenu za druhou a nejinak je tomu i u nové verze 2007, které budou patřit následující řádky této recenze.
Norton Internet Security 2007 (dále jen NIS 2007) v sobě integruje hned několik i samostatně prodávaných aplikací. Jeho instalace probíhá standardně, novinkou je způsob licencování, kdy si uživatel nekupuje produkt jako takový (lze ho totiž bezplatně updatovat z předchozí verze), ale spíše dobu jeho použití volitelně až pro 3 PC. Tato doba začíná dnem instalace a po jejím uplynutí nelze produkt dále aktualizovat. Další novinkou je vyjmutí několika méně používaných funkcí (antispam, parental control a další) z vlastní aplikace a jejich bezplatná možnost instalace ve formě add-on produktu.
Po instalaci se produkt nejprve aktualizuje a poté integruje do lišty úloh ve formě žluté skvrny, zobrazující úroveň ochrany. Nejviditelnější změnou je jistě samotný vzhled aplikace, který je ve stylu nových Windows Vista. Podobných úprav doznala i logika ovládání celého balíku, která předkládá uživateli pouze nutná nastavení a odkazy, skutečné dialogy s parametry tak budete muset chvíli hledat. Integrované prostředí Norton Protection Center zobrazuje instalované součásti jako samostatné záložky a informuje uživatele o jejich běhu. Protection Center je subjektivně mnohem svižnější než jeho předchůdce.
Základem obranné práce NIS je antivirový program, který si standardně poradí i se spywarem a malwarem. Volitelně je možné zapnout heuristickou analýzu Bloodhound. Nechybí ani on-line kontrola e-mailových zpráv, schopná spolupracovat se všemi známými SMTP klienty. Z instant messengerů se NIS domluví s Yahoo, AOL a samozřejmě MSN. Nechybí ani možnost prověření komprimovaných archivů, kontrolu souborů lze samozřejmě naplánovat, a to i opakovaně. Ze speciálních funkcí jmenujme integrovanou ochranu dokumentů MS Office. Antivirový program úzce spolupracuje s firewallem. Ten je schopen se učit a samočinně přidávat nová aplikační pravidla. Práva pro provoz jednotlivých instalovaných programů lze nastavit i individuálně. Pokud budete dobře hledat, objevíte možnost přesné definice pravidel i na IP vrstvě. Zajímavá je funkce Autoblock, která dokáže zamezit komunikaci s počítači, jež na vás útočí po vámi definovanou dobu. Novým pojmem je také Inspektor zabezpečení, který integruje nejpodstatnější položky nastavení do jednoho dialogu. Vylepšení doznala i detekce Phishingu, tedy falešného obsahu webových stránek. Spolupracuje s Internet Explorerem 6 a vyšším a integruje se do něj ve formě všudypřítomné lišty, informující o nebezpečnosti konkrétní webové stránky. Výrazně vylepšeno bylo protokolování, kterému je věnována celá část NIS. Aplikace loguje veškerý internetový provoz a dokáže z něj generovat i statistiky. Beze změn zůstal LiveUpdate, který je stále velmi pomalý i při stahování a instalaci denních dávek aktualizací.
Norton Internet Security 2007 je souborem utilit, jež každoročně vytvářejí standardy pro své konkurenty. Poskytuje lety prověřené antivirové mechanizmy, nově doplněné o kompletní detekci spywaru. Ve verzi 2007 přináší úplně přepracované uživatelské rozhraní s jednodušším ovládáním, doplněné o nové funkce phishingu nebo obrany proti hackerským PC. Jeho součástí je i firewall s možností nastavení pravidel v aplikační a IP vrstvě. Celý produkt je navíc lokalizován do naší mateřštiny, a to včetně rozsáhlé nápovědy.


Norton Internet Security 2007

phishing
licencování
nový vzhled a ovládání
kompletní lokalizace
skryté možnosti konfigurace pro pokročilé uživatele
K recenzi poskytla firma: Symantec
www.symantec.cz
Cena: 2 300 Kč (bez DPH) pro tři uživatele

Autor článku