Hlavní navigace

Ochránci soukromí kritizují Google Latitude

10. 2. 2009

Sdílet

Privacy International upozorňuje ovšem na to, že službu lze aktivovat i někomu jinému, stačí, aby člověk měl fyzicky přístup k jeho mobilnímu telefonu. Na druhé straně, na některých mobilních telefonech se ale již objevuje upozornění, že služba je spuštěna...

Britská organizace Privacy International kritizuje Google za to, že jeho nová služba Latitude představuje hrozbu pro soukromí uživatelů. V čem má tento problém spočívat? Podle kritiků v první řadě tom, že Google se tím dostane k velkému množství důvěrných dat, kterým musí zajistit ochranu, aby je nezískal ještě někdo jiný. V obecné rovině Privacy International tvrdí, že se tak otevírá cesta pro podrobné sledování pohybu zaměstnanců, partnerů, přátel... ale také lidí, kteří se znají pouze virtuálně a nepatřičně si důvěřují.

Na to Google ovšem právem namítá, že sledování polohy je pouze jednou z funkcí služby kromě dalších komunikačních prostředků. Služba je zcela dobrovolná, uživatelé se mohou sami rozhodnout, zda se do ní přihlásí a kdo z jejich kontaktů bude moci sledovat jejich pohyb (a jakým způsobem). Mluvčí Googlu pro americký Computerworld uvedla, že společnost bere otázky soukromí velmi vážně, chce samozřejmě vyhodnocovat odezvu uživatelů a podle toho hodlá podobu služby upravovat. Na některých mobilních telefonech se již objevuje upozornění, že služba je spuštěna, a tato funkce by se měla rozšířit na všechny přístroje podporující Google Latitude.

Privacy International upozorňuje ovšem na to, že službu lze aktivovat i někomu jinému, stačí, aby člověk měl fyzicky přístup k jeho mobilnímu telefonu (poznámka: to pak lze ale s telefonem udělat skoro cokoliv, zamykat telefon si může každý i za řady jiných důvodů a s Latitude to moc nesouvisí). Privacy International nicméně pro tento případ navrhuje celkem rozumné řešení, pravidelné zobrazování pop-up zpráv, které by uživatele upozorňovaly na to, že služba je aktivována. Google podobné funkce zřejmě nabídne minimálně na nějakých pokročilejších přístrojích typu BlackBerry.

 

Zdroj: Computerworld.com

 

Poznámka: Je třeba vzít v úvahu, že kritizovat služby z pohledu ochrany soukromí je prostě náplní činnosti skupin tohoto typu. Samozřejmě platí, že když Google uvede nějakou službu, získá si značnou mediální publicitu. Totéž pak platí i pro kritiky, pro něž jejich vyjádření fungují jako PR. Kritika sama o sobě proto nevypovídá mnoho o tom, zda je Google Latitude skutečně z hlediska ochrany soukromí nějakým problémem; to zřejmě ukáže až čas a také to, jak bude Google službu dále vyvíjet. Každopádně služba je zcela dobrovolná a transparentní. Relevantní otázkou je snad to, jak konkrétně bude u mobilních telefonů řešeno průběžné oznamování uživatelům, že jsou do služby zapojeni – spolu s okamžitou volbou sledování vypnout.

CS24