Hlavní navigace

Ochromí Chrome pozice dalších prohlížečů?

24. 11. 2008

Sdílet

Skutečnost, že společnost Google nabízí svůj nový internetový prohlížeč, zaregistrovalo téměř 38 % respondentů. Je však možné, že část z nich si prohlížeč zaměnilo za internetový vyhledávač.

V září tohoto roku vypustila společnost Google do světa nový internetový prohlížeč Google Chrome. Díky svému vzhledu a vlastnostem si rychle získává oblibu mezi uživateli. V rámci výzkumu trhu se společnost Mediaresearch ptala domácích uživatelů internetu, zda zaznamenali příchod Chrome a jestli se stal nový prohlížeč součástí jejich systému.




Skutečnost, že společnost Google nabízí svůj nový internetový prohlížeč, zaregistrovalo téměř 38 % respondentů. Je však možné, že část z nich si prohlížeč zaměnilo za populární internetový vyhledávač, což se ostatně také potvrdilo při dodatečném výzkumu, kdy kolem 20% respondentů uvedlo, že neví nebo si není jisto, jaký je obecně rozdíl mezi prohlížečem a vyhledávačem. Stále nejrozšířenějším prohlížečem používaným v domácnostech je Internet Explorer od společnosti Microsoft, který používá 62 % respondentů. Jeho převahu můžeme vysvětlit tím, že je běžnou součástí majoritně využívaného operačního systému Windows. Druhé místo na internetovém trhu patří prohlížeči Mozilla Firefox. Ten podle výzkumu provedeného na vzorku více než 500 respondentů používá na svém počítači téměř 47 % dotazovaných uživatelů. Třetí pomyslnou příčku si dlouhodobě drží internetový prohlížeč Opera s 15% podílem.

Opera zatím není natolik rozšířena, ale drží si pevnou základnu uživatelů. Na záda jí však dýchá nový prohlížeč Google Chrome, který na svém počítači používá již necelých 12 % respondentů. Je třeba však opět vzít v úvahu, že vysoké procento může být v tomto případě z části dáno záměnou za vyhledávač. Internetový prohlížeč Safari, který byl do tohoto roku k dispozici pouze pro operační systémy Mac OS, dosáhl mezi dotazovanými uživateli necelého 1 %. Netscape Navigator a linuxový prohlížeč Konqueror se lehce přehouply přes půl procenta. 1,8 % respondentů uvedlo, že používají jiný internetový prohlížeč, 1,4 % neví, jaký prohlížeč používá a 2,4 % respondentů doma počítač nepoužívá. Mezi prohlížeči může docházet k překryvům v domácnostech, kde je používáno více prohlížečů, z nichž některé slouží jako alternativa k surfování na internetu.

Jaká je ochota nainstalovat si nový prohlížeč?

Téměř dvě pětiny respondentů uvádí, že dosud nemá dostatek informací proto, aby se rozhodlo Google Chrome nainstalovat. Více než čtvrtina respondentů v současné době neplánuje Chrome instalovat, ale nevylučuje jeho použití v budoucnu. Se svým stávajícím prohlížečem je spokojeno na 14 % dotazovaných uživatelů, takže Chrome používat nechtějí. Naopak stejné procento respondentů již Chrome nainstalovalo nebo se jej v nejbližší době nainstalovat chystá. Zbývajících cca 8 % respondentů není ochotno instalovat prohlížeč Chrome na domácí počítač ať už z důvodu, že doma počítač nemá, nerozumí tomu nebo nemá k novému prohlížeči důvěru.

- - Čestmír Žák

Byl pro vás článek přínosný?