Hlavní navigace

OCZ představilo levné SSD

2. 7. 2008

Sdílet

Společnost OCZ představila novou řadu flashových pevných disků. Ty jsou zajímavé minimálně z hlediska ceny, protože se jedná o jedny z prvních Solid State disků, které jsou v přijatelné kapacitě dostupné za dostupné ceny.

Co tím přesně myslím? Samozřejmě nepůjde o poměr cena/GB okolo 5Kč, jak to známe u klasických pevných disků, ale přesto posuďte sami: nová řada od OCZ nabídne 2,5" flashové pevné disky s klasickým rozhraním SATA 3Gbps a rychlostmi čtení 120-143MB/s a zápisem 80-93MB/s, což jsou samy o sobě hodnoty, které mohou s klidem soupeřit i s takovými disky jako je Western Digital VelociRaptor.

A za to vše chce OCZ v 32GB velikosti "pouze" 170 amerických dolarů, tedy okolo 2700Kč bez DPH pro americký trh. Ano, pořád to nejsou klasické pevné disky, ale poměr cena/výkon už se začíná nebezpečně blížit diskům jako Western Digital VelociRaptor a i pro ně už to může být slušná konkurence.

Samozřejmě je mi jasné, že tuzemští distributoři se na cenách velmi pěkně přiživí a u nás může disk pro koncového zákazníka stát klidně i 6000Kč včetně DPH. I přesto vidím tyto nové disky jako krok dobrým směrem, který snad budou brzy následovat i ostatní výrobci flashových pevných disků.

Zbývá ještě dodat ceny ostatních modelů: 64GB disk bude za 260 dolarů (4100Kč) a 128GB verze za 480 amerických dolarů (7500Kč).

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?