Hlavní navigace

OCZ uvádí zdroje s jednou 12V větví

13. 1. 2008

Sdílet

Společnost OCZ uvádí novou řadu výkonných zdrojů EliteXStream, které mají jednu velkou zvláštnost. I přes výkon téměř 1kW disponují pouhou jednou 12V větví.

Zatímco všichni velcí výrobci se u výkonných zdrojů vydávají cestou přidávání dalších a dalších na sobě nezávislých větví (například můj Enermax 500W má dvě 12V větve, obě maximálně 22A, dohromady 32A), OCZ se rozhodlo u zdrojů EliteXStream jít trochu jinou cestou – její nový zdroj s výkonem 800W má pouze jednu 12V větev.

Ta má však maximální proudové zatížení 62A, to při 12V znamená výkon 744W, což je na jednu větev opravdu neuvěřitelné. Nechtěl (nebo spíše chtěl) bych vidět vnitřní elektroniku zdroje, která dokáže takovou masivní zátěž snést (u zdrojů s více větvemi je několik na sobě nezávislých obvodů).

Zbylá charakteristika zdroje je už více méně standardní. Patří sem 30A na 5V větvi, neodpojitelné kabely a 120mm ventilátor pro chlazení.

Osobně však opravdu netuším, k čemu je takový maximální odběr na jedné větvi dobrý. Externí napájení na grafické karty i ostatní komponenty má totiž stejně určené maximální možné zatížení, proto to výrobce u "nejžravějších" komponent řeší přidáním více konektorů (viz ATI Radeon HD2900XT).

OCZ chce k 800W variantě v blízké době přidat další podobné zdroje. K ceně a dostupnosti se však nevyjádřil.

- - Tomáš Šulc

CS24