Hlavní navigace

Odebrání dual bootu a nepoužívaného operačního systému - 1.díl

5. 10. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud na počítači, kde je nainstalováno více operačních systémů, některý z nich nepoužíváte, pak skutečně není důvod, proč byste se měli zabývat a zdržovat spouštěcí nabídkou, která se objevuje při každém spuštění počítače.

Jak jistě více, na počítači můžete mít nainstalováno několik operačních systémů. Poté se po spuštění počítače vždy zobrazí spouštěcí nabídka, která vám umožní vybrat, který z těchto operačních systémů budete chtít spustit. Pokud však máte na počítači například stará Windows 7 a nová Windows 10, přičemž Windows 7 již nebudete používat, pak určitě nebude od věci se tohoto starého operačního systému zbavit, zrušit zobrazování spouštěcí nabídky a používat pouze aktuální Windows 10.

Úvod

Instalací více operačních systémů Windows na jeden počítač vám samozřejmě poskytuje větší flexibilitu a možnost volby. Nicméně je velmi pravděpodobné, že nakonec stejně zjistíte, že používáte pouze jeden operační systém, a tak vás určitě napadne, jak se nepoužívaného operačního systému zbavit. Vedlejším produktem, který určitě nebude na škodu, bude i skutečnost, že zmizí spouštěcí nabídka, která se zobrazovala při každém spouštění počítače.

Zrušení zobrazování spouštěcí nabídky je velmi jednoduché, na druhou stranu odstranění starší verze operačního systému Windows je poměrně nebezpečnou záležitostí. V tomto článku předpokládáme, že máte na počítači nainstalován operační systém Windows 10, který si chcete na počítači ponechat. Při jiné konfiguraci počítače je možné návod v tomto článku použít s příslušnými obměnami.

Chcete-li zrušit zobrazování spouštěcí nabídky, pak klepněte na nabídku Start pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Systém. Ve stejnojmenném okně, jež se vzápětí zobrazí, pak klepněte na odkaz Upřesnit nastavení systému.

Upřesnění možností konfigurace Windows 10

Zobrazí se okno Vlastnosti systému, kde bude aktivní záložka Upřesnit. Nyní v sekci Spouštění a zotavení systému klepněte na tlačítko Nastavení (jedná se o třetí a poslední tlačítko s tímto názvem na této záložce).

Dialogové okno pro upřesnění konfigurace Windows

Zobrazí se dialogové okno Spuštění a zotavení systému. Zde se ujistěte, že je jako výchozí operační systém nastaven operační systém Windows 10. Poté zrušte zaškrtnutí volby Doba zobrazení seznamu operačních systémů.

Zrušení zobrazování spouštěcí nabídky ve Windows

Po restartu počítače zjistíte, že spouštěcí nabídka je pryč.

 

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?