Hlavní navigace

Odstaví Google Drive běžná PC do starého železa?

29. 1. 2009

Sdílet

Plány společnosti Google budí rozruch. O prohlížeči Chrome se v jednu chvíli uvažovalo jako o možném nástupci operačních systémů, nyní se o chystané službě Google Drive mluví jako o nástroji, který umožní odepsat běžné počítače, jak je známe nyní.

O Google Drive, neboli zkráceně Gdrive se proslýchá již delší dobu. Ta by měla umožnit uživatelům přistupovat ke svým datům odkudkoliv a z jakéhokoliv internetového zařízení. Uživatel by tak měl svůj virtuální počítač vlastně uložený na serverech společnosti Google a přistupoval by k němu jen přes internet prostřednictvím přístrojů, které by pak sloužily jako pouhé terminály.

Podle informací z deníků TG Daily, který Google Drive označuje za nejočekávanější produkt Googlu, bude tato služba spuštěna ještě tento rok. Toto řešení je vnímáno jako možná cesta pro odklon od tradičních operačních systémů a hlavně od Microsoft Windows ve prospěch cloud computingu, kdy bude zpracování a uskladnění dat probíhat ve speciálních datových center, jež mohou být od uživatelů vzdáleny tisíce kilometrů.

Domácí i firemní uživatelé se v posledních letech stále více obracejí na webové služby, protože jsou ve velké řadě případů poskytované zdarma (resp. za daň v podobě shlédnuté reklamy a podobně). Najdou se mezi nimi tradiční řešení pro práci s elektronickou poštou, ukládání digitálních fotografií či třeba i kompletní kancelářské balíčky. Například odcizení nebo poškození disku počítače, což bývalo pro nezálohovaná data vždy pohromou se v případě uložení do "oblaku" stává jen technickým problémem a to nejcennější - pracně vytvořená data - zůstává nedotčeno.

Tuto logiku má sledovat i Google Drive, přenesením pevného disku uživatele na servery společnosti Google. Koncový počítač se tak může stát mnohem jednodušším a levnějším zařízením v pozici jakéhosi portálu a tuto roli by v plánech Googlu podle některých komentátorů mohly plnit třeba i smartphony postavené ma platformě Android. I přes svoji lákavost má však tato vize řadu odpůrců, kteří upozorňují na bezpečnost a na stupeň kontroly nad daty uživatelů v rukou jediné firmy. Peter Brown, CEO Free Software Foundation, což je organizace která má za cíl chránit práva uživatelů přirovnává tuto situaci k tvrzení "máme diktaturu, vlaky jezdí přesně" - tedy že daň za tyto služby bude mnohem vyšší, než možný přínos. V důsledku ale bude jen na uživatelích samotných, zda jim nevadí, že veškerá jejich data může vidět i někdo jiný a případně je podsunout např. kontrolním orgánům či s nimi jakkoliv jinak manipulovat.

Google zatím spuštění GDrive odmítá potvrdit, ale uznává rostoucí význam cloud computingu. Dave Amstrong, jeden z významných představitelů Googlu, jenž je zodpovědný za produkty a marketing, tvrdí, že Google sleduje jasný cíl v myšlení lidí a pokud ti dnes vnímají počítač hlavně jako hardware, v budoucnosti jej budou chápat spíše jako nástroj pro interakci s informacemi a internetem. Zda se tuto vizi podaří naplnit právě službě Google Drive však ukáže jen čas.

CS24

 

Zdroj: IT News.sk