Hlavní navigace

Offshoring může být bezpečnostním rizikem

9. 10. 2008

Sdílet

64 % IT manažerů v Číně a téměř polovina v Brazílii uvádějí, že zaměstnanci u nich ve firmě běžně půjčují své notebooky i mobilní zařízení externistům či návštěvníkům firmy a nechávají je pracovat bez jakéhokoliv dohledu.

Offshoring je je kvůli kulturním rozdílům bezpečnostním rizikem. Takový je alespoň závěr průzkumu objednaného společností Cisco, který byl proveden mezi IT pracovníky s rozhodovací pravomocí v celkem deseti zemích.
Jednotlivé země se od sebe liší mírou zamoření internetovými červy stejně jako frekvencí útoků DDoS. V některých zemích není s těmito hrozbami dostatečná zkušenost a pracovníci odpovědní za IT proto uživatelům tolerují i riskantní chování. 64 % IT manažerů v Číně a téměř polovina v Brazílii uvádějí, že zaměstnanci u nich ve firmě běžně půjčují své notebooky i mobilní zařízení externistům či návštěvníkům firmy a nechávají je pracovat bez jakéhokoliv dohledu.
40 % zaměstnanců v Brazílii a 20 % v Indii sděluje citlivé firemní informace svým rodinným příslušníkům i přátelům. 60 % zaměstnanců v těchto zemích i v Číně si firemní dokumenty při práci z domova nahrávají do domácích počítačů. Ve všech těchto zemí je také běžné, že si uživatelé změní nastavení zabezpečení firemního notebooku, aby si ulehčili různé činnosti.
Firmy podnikající v těchto zemích by měly být připravené na to, že k těmto věcem dochází, a zohlednit to ve své bezpečnostní strategii. K mnohému rizikovému chování existuje vzhledem ke kulturním odlišnostem značná benevolence a lze předpokládat, že nařízení přišlá například ze zahraniční centrály nemusejí být dodržována.
Průzkum pro Cisco provedla firma InsightExpress.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Nebezpečný offshoring v Indii

Autor článku