Hlavní navigace

Okénko do světa desktopů

1. 11. 2006

Sdílet

Speciálně upravené sety klávesnic a myší šetří váš čas... Obyčejné klávesnice a myši se vyskytují ve v...


Speciálně upravené sety klávesnic a myší šetří váš čas...


Obyčejné klávesnice a myši se vyskytují ve většině domácností a firem. Přestože se nabídka kvalitních bezdrátových desktopů neustále rozšiřuje, mnoho uživatelů sáhne po co možná nejlevnějším řešení. Jen málokdo však tuší, že šetří na nesprávném místě a nepatrně vyšší investice mu při nákupu kvalitního setu může mnohonásobně zpříjemnit práci a rovněž ušetřit čas. Myši a klávesnice vybavené funkčními tlačítky přijdou vhod nejen při rychlém spouštění programů potřebných ke každodenní kancelářské práci. Při používání bezdrátových setů se navíc zbavíte problémů s vedením kabelů a jejich nedostatečným dosahem. Proto jsme se rozhodli vás s několika desktopy seznámit.

Podpora VoIP

Logitech Cordless Desktop LX710 Laser

Známá společnost Logitech přináší do České republiky několik nových desktopů s podporou internetové hlasové komunikace (Voice Over IP), z nichž jsme pro test zvolili ten nejlevnější model. Logitech Cordless Desktop LX710 Laser je k dostání jako klasický set klávesnice a myši, obě periferie jsou bezdrátové, a tak nemusíte řešit problémy s dosahem kabelů.
Uvedení desktopu do provozu je velmi jednoduché do USB portu počítače zapojíte miniaturní přijímač ve tvaru obyčejného malého flashového disku a stisknete tlačítko pro spojení (umístěné na "receiveru", klávesnici i myši). Budete-li chtít, můžete využít i černého stojánku, do něhož přijímač zasunete a spojíte jej s počítačem. V obou případech však nesmíte zapomenout na instalaci softwaru Logitech SetPoint, který je pochopitelně součástí výbavy.
Klávesnice tohoto nového desktopu je nenásilně ozdobena několika speciálními tlačítky, jež jsou umístěna na její pravé i levé straně. Na rozdíl od většiny ostatních desktopů ale Logitech v tomto případě šikovně využívá "kláves s F", které stejně jako u notebooků nabízí další možnosti po stisknutí speciální funkční klávesy, umístěné mezi tlačítky Ctrl a Alt. Pomocí zmiňovaného softwaru navíc můžete definovat vlastní funkce, což přijde vhod všem uživatelům, kteří se nespokojí s předdefinovanou nabídkou. Na levé straně klávesnice najdete pět tlačítek, speciálně navržených pro ovládání obrázků (zoomování, rotace atp.), zatímco opačná strana je vybavena stejným počtem funkcí pro přehrávání hudebních skladeb (pauza, posouvání, míchání písní atp.).
Díky šesti lesklým černým tlačítkům uprostřed horní části klávesnice zvládnete rychlou aktivaci e-mailového klienta, VoIP programu nebo prohlížeče, přičemž nechybí ani ovládání hlasitosti zvuku. Na psaní s Logitech Cordless Desktop LX710 Laser si zvyknete velice rychle problémy vám způsobí pouze dvojnásobně zvětšený Delete a posunutí klávesy Insert do funkční skupiny. Postěžovat si však musíme na obtíže s uspáním systému, které se nám se zapojeným přijímačem bohužel nezdařilo. Za zmínku rozhodně stojí i myška je lehká, padne dobře do ruky, ale trochu vás potrápí s tužším kolečkem. Klávesnice i myš pracuje na dvě AA baterie, čtyři kousky jsou přímo v základním balení.

Levné řešení

Genius ErgoMedia R710

O další desktop se postarala společnost Genius, jež nabízí podstatně levnější řešení, které však nemusí dostatečně uspokojit všechny zmlsané uživatele. Záleží na tom, co od nového setu očekáváte. Geinus ErgoMedia R710 nám trochu zamotal hlavu při instalaci, kdy na rozdíl od Logitechu vyžadoval restart a ani poté se malému USB přijímači do párování s klávesnicí a myší nijak zvlášť nechtělo. Nakonec se ale vše v dobré obrátilo a mohli jsme se v klidu vrhnout do práce.
Myš je poměrně velká, baterie se vkládají po odklopení horního krytu, a tak působí trochu chatrně. Na tento nedostatek si však rychle zvyknete a pokud s ní nebudete provádět psí kusy, v ruce se vám rozhodně nerozpadne. Navíc jistě oceníte možnost nabíjení baterií za chodu, čímž Genius příjemně překvapil. Do USB portu strčíte nabíjecí kabel, jeho druhý konec spojíte s myší a dobíjení může začít. Škoda, že podobným konektorem není vybavena i klávesnice, ale baterie (potřebné čtyři kusy najdete v krabici s desktopem) můžete kdykoliv jednoduše prohodit. Po stlačení kolečka myši aktivujete speciální kruhové menu se spoustou položek, odkud můžete rychle spustit nebo použít dvě vybrané funkce v programech jako Microsoft Word a Excel, v internetovém prohlížeči, e-mailovém klientovi, hudebním přehrávači a dalších. U myši nás v tomto setu trochu zklamala její občasná opožděná reakce po delším odpočinku, kdy s ní budete muset více zahýbat, aby se probrala ze zimního spánku. To je však jen drobný nedostatek, který jí rádi odpustíte.
Klávesnice padne do oka především těm uživatelům, jež jsou zvyklí na málo vystouplé notebookové klávesy. Pokud tedy upřednostňujete tento typ, můžeme vám Genius ErgoMedia R710 vřele doporučit. Většina stříbrných a šedých funkčních tlačítek je umístěna do bloků v horní části. Na levé straně pak navíc najdete kolébkovou klávesu pro zoomování a doplňkové kolečko s tlačítky Page Up a Page Down. Mezi funkcemi nechybí klasické prvky jako Microsoft Word, ovládání přehrávače, Messengera a dalších programů. Zajímavá je však například možnost volby třech různých playlistů.

Komfort nade vše

Logitech Cordless Desktop Comfort Laser

Nejnovější desktop od Logitechu je lahůdkou pro uživatele, kteří dokonale zvládají psaní všemi deseti prsty. Ale pozor, pokud píšete svižně, ještě to neznamená, že je vaše technika pro práci s klávesnicí ze setu Logitech Cordless Desktop Comfort Laser vhodná. Jednoduše se může stát, že se vaše každodenní agenda rázem změní v noční můru. Zajímá vás proč? Ergonomický tvar a klávesy rozdělené do dvou bloků (pro každou ruku zvlášť) jsou sice na první pohled velmi zajímavé a působí značně futuristicky, ale dokonale je ovládnou pouze zkušení psavci. Ti ostatně ocení i možnost různého naklopení klávesnice pomocí dvojice malých plošek pod širokým opěradlem a velkých pod samotnou klávesnicí. Pokud tedy při dlouhé práci na počítači trpíte bolestí zápěstí, můžete své potíže eliminovat nebo dokonce s trochou štěstí zcela odstranit právě používáním tohoto desktopu.
Speciálně upravený tvar, velká opěrka a masivní, netradičně vystouplé klávesy ale zabírají spoustu místa a na již tak dost velké klávesnici není prostor pro podobně širokou nabídku funkčních kláves jako u jiných modelů. Má to však i svůj účel, neboť Logitech Cordless Desktop Comfort Laser využijete hlavně k práci s textem. V horní části klávesnice jsou tedy umístěna pouze malá gumová tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače nebo úpravu hlasitosti a čtyři libovolně nastavitelné kusy ve speciálním leskle černém bloku. Společnost Logitech však tento desktop vybavila kvalitnější myší než v případě Logitech Cordless Desktop LX710 Laser. Postrádá sice dvě šikovně umístěná tlačítka přímo pod kolečkem, ale lépe se drží, nabízí klávesy pro zoom (včetně rychlého návratu ke stoprocentní velikosti) a dvě tlačítka umístěná na palcové straně. Samotné zapojení a spárování klávesnice a myši s USB přijímačem je opět zcela bezproblémové, což platí rovněž o instalaci softwaru Logitech SetPoint. K provozu desktopu jsou i v tomto případě zapotřebí čtyři AA baterie. Nutno zdůraznit, že přijímač je pouze stojánkový a chybí zde malá verze jako v případě druhého testovaného setu od Logitechu. Mnozí uživatelé jej však uvítají i proto, že kromě USB konektoru obsahuje i starší PS/2 verzi.

Logitech Cordless Desktop LX 710 Laser

bezproblémové zapojení
spousta užitečných funkcí
absence českých znaků
problémy s režimem spánku
Cena vč. DPH: 2 290 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com

Genius ErgoMedia R710

nižší cena, dobíjení baterií v myši
potíže s prvním párováním
málo vystouplé klávesy
Cena vč. DPH: 1 300 Kč
K testu zapůjčila firma: Konsigna, www.konsigna.cz

Logitech Cordless Desktop Comfort Laser

bezproblémové zapojení
různé stupně naklopení klávesnice
ergonomický tvar klávesnice může být na obtíž
absence českých znaků
Cena vč. DPH: 2 290 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech,
www.logitech.com