Hlavní navigace

Okno do světa hudby

1. 12. 2006

Sdílet

Flashový multimediální player iAudio F2 zvládne hudbu a menším rozlišení i video Přestože začal v poslední ...


Flashový multimediální player iAudio F2 zvládne hudbu a menším rozlišení i video


Přestože začal v poslední době trh s MP3 přehrávači ztrácet jednoho výrobce za druhým a ti zbylí také omezili vývoj nových modelů, předvánoční trh si žádá své. Kromě iRiveru či Emgetonu, kteří se chystají vrhnout nebo už dokonce vrhli na pulty obchodů novinky, je tu se svou palebnou silou ještě iAudio. Velmi zajímavým modelem je multimediální flashový přehrávač, nesoucí označení F2. Přístroj na první pohled připomínající svým tvarem a ovládáním mobilní telefon je skutečně zajímavý kousek. Nenabízí sice žádnou revoluční funkci, což už ovšem v oblasti MP3 přehrávačů nelze ani příliš očekávat, ale je to vskutku povedený všeuměl v pěkném kabátku.
Jeho tělo je totiž vyrobeno opravdu precizně a nenalezli jsme na něm žádnou konstrukční vadu viklající se tlačítka, nevhodně umístěné vstupy či výstupy apod. S vypnutým displejem může na někoho působit trochu obyčejně, protože barevná kombinace stříbrné a černé není ničím zvláštní. iAudio se však nevydalo cestou několika barevných variací, a tak padla volba na nejméně konfliktní barvy.
Jelikož se jedná o multimediální přehrávač, byl do jeho čelní strany vsazen barevný 1,3" LCD TFT displej. iAudio na něm rozhodně nešetřilo, což je poznat hned po prvním spuštění. Čísla ovšem často klamou, i papírově kvalitní displej může ve výsledku nabídnout horší podání barev, hrubší rastr a podobně. To však není případ modelu F2. Jen pro pořádek, specifikace jeho displeje jsou tyto: 260 tisíc barev, rozlišení 128 x 160 bodů. Sledování filmů transkodovaných do rozlišení 128 x 160 bodů na něm asi nebude velkým zážitkem, ale pro dabované seriály či hudební klipy bohatě stačí. My jsme F2 používali například ve vlaku ke sledování seriálu Simpsonovi, který jsme nahráli z DVB-T vysílání a nemůžeme si stěžovat.
A to už se dostáváme k funkcím, kterých je opravdu požehnaně. V oblasti zvuku pracuje přístroj s formáty MP3, WMA, OGG, FLAC, ASF a WAV, obrázky lze prohlížet pouze ve formátu JPEG a texty v klasickém TXT. Video je nutné překódovat v jednoduchém dodávaném programu. F2 nechybí samozřejmě ani FM tuner, klasická nahrávací trojice (rádio, line-in a hlas) a další podružné funkce jako hodiny či budík. Rozsáhlá jsou i nastavení zvuku, v nichž se objevují kromě klasického ekvalizéru i položky jako BBE, Mach3Bass, MP Enhance a 3D Surround.
V obchodech naleznete iAudio F2 ve dvou provedeních, s 1 GB a 2 GB paměti. Pokud chcete přehrávat větší množství videa, určitě doporučujeme zvolit 2GB verzi. Co se týče samotného kopírování, sází korejský výrobce na nejpohodlnější systém UMS. Přehrávač se přihlásí jako externí disk a vy můžete libovolně přenášet jakákoliv data oběma směry bez omezení. Z toho plyne i další plus pro model F2 na displeji je výpis adresářů a souborů řazen stromovým systémem. Jistě vás potěší i rychlost přenosu dat okolo 3 až 3,5 MB/s. Kamenem úrazu je ovšem příslušenství, na což jsme si u iAudio už v podstatě zvykli. Chybí síťový adaptér pro dobíjení integrované baterie (je nutné nabíjet přes USB), chybí i šňůrka na krk a obal. Samotný přehrávač je ale opravdu kvalitní, zvukově se projevuje také pěkně a nemáme mu prakticky co vytknout. Jen ovládání snad může zpočátku působit trochu zmateně. Celkově nás tato novinka z Koreje ovšem nadchla a může se z ní stát skvělý dárek pod stromeček.

iAudio F2

konstrukce
displej, funkce
příslušenství
Cena vč. DPH: 4 690 Kč (1 GB), 5 690 Kč (2 GB)
K testu zapůjčila firma: Bell Technology,
www.emgeton.com

Autor článku