Hlavní navigace

Oko Velkého bratra – EU3C Profi View IP 100

1. 5. 2008

Sdílet

Kamer vhodných pro videokonference a domácí použití je na trhu velké množství. Ale pokud potřebujete zařízení, ...


Kamer vhodných pro videokonference a domácí použití je na trhu velké množství. Ale pokud potřebujete zařízení, které zvládne monitorovat větší prostor a „vidí“ i v noci, zjistíte, že výběr není tak široký. Právě proto jsme byli zvědaví na zařízení společnosti EU3C, Profi View IP 100.
Přístroj je dodáván v balení obsahujícím montážní sadu, napájecí adaptér, instalační CD a velmi podrobný návod v češtině. Kamera může být instalována podle potřeby na strop, stěnu, pod okraj střechy. Tělo kamery není bohužel vodě odolné a tam, kde by hrozil průnik vody, není montáž vhodná. Hlava kamery s objektivem je umístěna na pohyblivém kloubu, který je výkyvný ve dvou osách, což dovoluje sledovat prostor o výřezu 175?° vertikálně a +90 až –30?° horizontálně. IP 100 je v zadní části vybavena svorkovnicí, jež může spínat jeden okruh a další okruh může být připojen například na infračervené čidlo pohybu. Kamera pak může být aktivována a její záběry mohou být odeslány adresátovi na e-mail. Tím se dostáváme k samotnému fungování kamery. Zařízení se připojí do lokální sítě prostřednictvím konektoru RJ-45. Přístroj je vybaven 32bitovým procesorem AMR s frekvencí 66 MHz, což zaručuje dostatečný výkon pro zpracování obrazu a jeho streamování. Při rozlišení 640 × 480 bodů zvládne zařízení zobrazit až 30 snímků za vteřinu. Při přenosu streamovaného obrazu je požadovaná šířka pásma od 300 Kb/s až po 14,4 Mb/s, v závislosti na rozlišení a požadované snímkové frekvenci.
Po nastavení síťových parametrů kamery lze pomocí internetového prohlížeče upravit konfiguraci všech parametrů. Kamera je pro snadnější administraci vybavena malým LCD panelem. Na něm se zobrazují parametry síťového nastavení. Uživatel tak získá rychlý přehled, na jaké adrese je obraz z dané kamery přístupný. Administrátor kamery má k dispozici několik režimů jejího fungování. Buď může trvale sledovat určitý výsek prostoru, nebo může nastavit kameru na průběžné monitorování prostoru automatickým opakovaným pohybem objektivu. Bohužel kamera nedovoluje naprogramovat danou trasu, po níž by se měl záběr pohybovat.
Obraz může být zaznamenáván na paměťovou kartu formátu CF, nebo může být posílán na zadaný e-mail či FTP server. Kamera v závislosti na nastavení provádí záznam trvale, nebo až při detekci pohybu. Její citlivost přitom lze opět konfigurovat, stejně jako kvalitu záznamu (podporovány jsou formáty M-JPEG a nebo MPEG-4). Velkou výhodou zařízení je vybavení snímací hlavy sadou infračervených LED diod. Ty dovolují osvětlit i v úplné tmě prostor před kamerou – bohužel jen asi do vzdálenosti 4 metrů. Kamera tedy v noci vaše auto před domem asi příliš neochrání. Co bychom ovšem přístroji vytkli, to jsou její pomalé reakce. Pokud si představíme hypotetické vniknutí do sledovaného prostoru, útočník zneškodní kameru dříve, než ta stihne odeslat jeho fotografii. Uznáváme ale, že jde o extrémní případ, který asi u běžného uživatele příliš často nenastane. 8 0198/ZAJ o Nabízí přesně to, k čemu byla navržena, a dělá to dobře. Obraz je z hlediska kvality dobrý, barevný šum je za dobrého osvětlení přijatelný (při nočním režimu se přepne do černobílého režimu). Možnost zasílat obraz na e-mail je také velmi užitečná, stejně jako možnost vzdáleného řízení pohybu kamery odkudkoliv po internetu. Pokud v příští verzi kamery konstruktéři přidají automatické ostření obrazu, nebude přístroji z nižší cenové kategorie co vytknout.

EU3C Profi View IP 100

Specifikace:
Noční vidění, video Motion, JPEG, až 640 × 480 bodů,
10 snímků za sekundu se zvukem, digitální čtyřnásobný zoom
Pohyb:
vertikální –35? až 180?, horizontální ±175?
Vstup: slot pro SD kartu, konektor RJ–45
Rozměry: 95 × 94 × 121
Váha: 220 g
? pohyblivý objektiv, okruh pro sepnutí např. alarmu, LCD displej pro kontrolu nastavení parametrů sítě, dobrý poměr cena/výkon
? nelze nastavit trasu pohybu kamery, chybí automatické ostření
Cena vč. DPH: 2 973?Kč
Zapůjčil: EU3C
www.eu3c.com

Byl pro vás článek přínosný?