Hlavní navigace

OLED osvětlení Philips Lumiblade

26. 5. 2009

Sdílet

 Autor:
Philips Lumiblade je vysoce přizpůsobitelné osvětlení s organických krystalů nabízející vysokou energetickou účinnost a možnost tvarování.

Ačkoli to mezi širší veřejností není příliš známo, patří společnost Philips mezi světovou špičku ve vývoji, designu a výrobě širokého spektra osvětlení, od designového spotřebitelského, přes průmyslové až po specializované lékařské lampy.

Mezi žhavé novinky osvětlovacích technologií patří využití technologie organických krystalů (OLED - Organic light-emitting diode), které je dnes používána hlavně v lepších mobilních telefonech a přehrávačích a se kterou se počítá jako s nástupcem LCD pro použití v televizích a počítačových monitorech.

Výraz „žhavý“ není ovšem v případě Philips Lumiblade na místě, OLED osvětlení je totiž velmi energeticky úsporné, má účinnost až 140 lumenů na watt, což je 15x více než běžná žárovka.

 


Philips Lumiblade má ale i další zajímavé vlastnosti. Vrstva osvětlovacích diod je jen 1,8 mm tenká, má svítivost až 1000 cd/m2 (což je přibližně 2x více, než je maximální jas běžné televize či monitoru) a může být přizpůsobena do skoro libovolného tvaru, neplatí zde omezení vlastní například zářivkám. Svítivou vrstvou lze vytvářet jak 3D objekty, tak ji například použít k pokrytí nábytku či jiných objektů.


Osvětlení Philips Lumiblade je zatím dostupné jen v panelech s maximální velikostí 15x15 cm, na druhou stranu ty se dají kombinovat a tvarovat i do nepravoúhlých tvarů. Philips nabízí různé barvy, zatím jen statické, nicméně v budoucnu budou umět panely i barvy měnit.

Pravděpodobně nebude dlouho trvat a dočkáme se i využití OLED jako nové generace ambientního přisvětlení Philips Ambilight.

Více informací zde: www.lumiblade.com

CS24

Philips Lumiblade

Philips Lumiblade