Hlavní navigace

On-line záloha pevného disku jistota zachování dat?

1. 5. 2008

Sdílet

Pravidelné zálohování důležitých dat je základním krokem k zajištění jejich bezpečnosti. Žádná záloha ale n...


Pravidelné zálohování důležitých dat je základním krokem k zajištění jejich bezpečnosti. Žádná záloha ale není v bezpečí, nachází-li se na stejném místě jako původní data. Jak se s tím vyrovnat? Zálohujte on-line!

Záloha na internet

O významu zálohování významných (a kritických) informací již dnes nikdo nepochybuje. Pravidelná záloha je jedním z prvních kroků pro zajištění informací nejen ve firmách a v organizacích, ale i doma. Existuje celá řada metod zálohování, lišících se použitým médiem, strategií, periodicitou i rozsahem zahrnutých dat. Aby byla záloha skutečně efektivní a zejména aby byla zcela minimalizována možnost, že zálohovaná data dojdou k úhoně v okamžiku, kdy jsou zničena data primární, je vhodné zálohy ukládat od primárních informací co nejdále. V praxi to znamená vždy na jiné médium, u cennějších informací také na jiné místo (do jiné místnosti, budovy, nebo nejlépe někam co nejdále). Zálohy se vytvářejí na média, která podléhají co nejpomalejší zkáze a u nichž existuje co nejmenší pravděpodobnost poruchy (optické disky, pásky, paměti Flash). Přesto existuje jedna metoda zálohy, která je pro mnohé zajímavá, ale málo využívaná. Totiž zálohování na servery prostřednictvím internetu.
Jaké jsou přednosti této metody? V současnosti již není rychlá a dostupná konektivita nijak vzácná nebo drahá. Připojení k internetu lze využít pro zálohování dat s tím, že takováto záloha se vždy nachází v dostatečné vzdálenosti od potenciálně ohroženého počítače, respektive lokace. Servery s informacemi jsou přitom často samy zálohovány. Jedná se o velmi spolehlivý hardware a data na nich jsou dostupná odkudkoliv a kdykoliv.
Jaké jsou nedostatky? Data zálohovaná na internetu jsou vždy potenciálně dostupná nepovolaným osobám. Může dojít k jejich ukradení ze serveru, nebo k odposlechnutí během přenosu, ať už při procesu zálohy nebo následném obnovení. Proto je nutné je dostatečně zabezpečit. Zálohu je dobré svěřit serveru takového provozovatele, kterému důvěřujeme. Používáme-li bezplatnou zálohovací službu, je dobré ji brát jako doplněk k jiným typům zálohy, rozhodně ne jako jedinou metodu zajištění informací. Při používání on-line zálohovacího systému je dobré pročíst podmínky provozovatele pečlivěji než obvykle. Konečně klasický webhosting, byť se přímo nabízí, je pro účely zálohování zcela nepoužitelný.

Jak na to?

Na webu existuje celá řada zálohovacích služeb. Jejich princip je obdobný. Po registraci a aktivaci virtuálního účtu získává uživatel pevně stanovené množství místa na serveru. Do počítače, jehož obsah má být zálohován, si následně instaluje software (klienta), který zajistí pravidelné kopírování podstatných dat na server, a v případě havárie nebo nechtěné ztráty i jejich obnovení do počítače. Nezbytnou podmínkou k tomu, aby zálohování fungovalo, je samozřejmě připojení k internetu. Některé služby nabízejí zabezpečení dat různými typy šifrování, jejich přídavnou ochranu, rozšířené vlastnosti softwaru a podobně. Princip je však téměř vždy stejný.

U koho zálohovat?

Jednou z nejzajímavějších služeb pro on-line zálohování je služba Mozy, www.mozy.com. Domácím uživatelům nabízí 2 GB prostoru na serveru zdarma, nezbytný klientský software a zabezpečený přenos dat (data samotná jsou šifrována algoritmem Blowfish). Domácí uživatelé s většími požadavky na prostor si mohou předplatit „neomezenou“ variantu služby, za cenu necelých 5 dolarů na měsíc. Firemní uživatelé (respektive kdokoliv, kdo by chtěl službu používat k výdělečným účelům či k ochraně komerčních dat) mají k dispozici verzi Pro a Enterprise. Tyto verze obsahují vylepšenou centrální správu záloh, možnost jejich přesnější konfigurace a další funkce.
Další variantou on-line zálohování je využití digitální úschovny. Kvalitní službou tohoto typu je v Česku server eDisk.cz. Nabízí rovněž klientský software, který však některé z funkcí běžných u zálohovacích nástrojů nenabízí. K dispozici je neplacená verze služby (s kapacitou 25 MB dat a maximální dobou jejich uložení 2 měsíce) a placená, která nabízí až 5 GB. eDisk inzeruje zálohování jako svou stěžejní vlastnost, ale vzhledem ke svým schopnostem se hodí i pro posílání souborů jiným uživatelům. Předností je v tomto případě český provozovatel, nedostatkem oproti výše uvedené službě Mozy pak omezené možnosti.Specifickou službou, která se orientuje výhradně na zálohování a nabízí ho jako profesionální produkt, je na českém trhu server Mojezaloha.cz. Nenabízí bezplatnou variantu služby (zájemci mají možnost si funkce služby po omezenou dobu nezávazně vyzkoušet), za prostor o kapacitě od 0,5 do 5 GB zaplatíte v rozmezí 3–13 000 Kč ročně. Data jsou zabezpečená, v případě potřeby lze zařídit vypálení zálohy na optické médium. Služba je sice v porovnání s ostatními drahá, ale je určena nejen k zálohování pracovních stanic, ale také serverů (k tomuto účelu se jiné zde uváděné služby jednoznačně nehodí).
Další zajímavou on-line zálohovací službou je XDrive (www.xdrive.com), kterou svým zákazníkům nabízí společnost AOL. K dispozici jsou dvě verze; bezplatná s kapacitou 5 GB, a placená (50 GB za cca 10 dolarů za měsíc). Uživatel má k dispozici software, který umí zálohovat a současně server pracuje v režimu „virtuální jednotky“. Systém lze použít i pro sdílení dat, k dispozici je i přístup z webového rozhraní. Nedostatkem této služby je, že je poskytována pouze zákazníkům z USA, registrace tuzemce se neobejde bez padělání adresy a amerického telefonního čísla.

Jak si vybrat?

On-line zálohování poskytují také další společnosti. Pokud takovou službu potřebujete a nechcete svá klíčová data svěřit do rukou zámořského subjektu, zkuste se poptat svého poskytovatele připojení
k internetu, případně webhostera na možnost on-line zálohování. Ze služeb, které jsme v tomto krátkém textu představili, je patrně nejperspektivnější server Mozy se svými bezplatnými 2 GB prostoru a lákavou možností nepříliš drahé „neomezenosti“. Pro krátkodobou zálohu a zejména pro posílání dat můžeme doporučit elektronickou úschovnu eDisk. Toužíte-li po profesionálních službách, můžete se obrátit na dodavatele zálohovacích služeb, které jsme zde zmínili, ale i na další.

On-line záloha ve firmě

Zálohování je jedním z oborů informačních technologií, které lze provádět formou tzv. outsourcingu. Outsourcing spočívá v tom, že činnost, kterou bychom jinak prováděli sami, svěříme externímu dodavateli. Využití internetu (u větších společností vyhrazených zálohovacích linek) k vytváření bezpečnostních kopií důležitých dat je lákavou, ale současně problematickou možností, o níž pojednává celá řada odborníků. On-line zálohování v té podobě, v jaké jsme je prezentovali zde, je spíše vhodné pro malé organizace, ne tak klíčová data a pro domácnosti.

Byl pro vás článek přínosný?