Hlavní navigace

Online bazary – další možnost levného nákupu na internetu

Sdílet

Dnes se zaměříme na další internetové servery sloužící především k prodeji zboží z druhé ruky – online bazary.

Online bazary – levné nákupy na internetu


Pokud nemáte chuť riskovat, za kolik se vám podaří nabízené zboží vydražit, nebo se nechcete "přetahovat" o cenu výrobku s ostatními kupujícími, můžete místo online aukce zvolit možnost prodeje a koupě použitých věcí v internetovém bazaru.


Proč nakupovat v online bazaru

Stejně jako v aukci, i v bazaru velmi výhodně pořídíte staré i nové zboží. Ceny jsou zde ale většinou pevně stanoveny. Prodávající si určuje přesnou částku, kterou by chtěl za předmět získat. Na kupujícím je pouze rozhodnutí, zda cena odpovídá jeho představám. Pokud tedy nemáte duši hráče a netoužíte po utkání na aukčním poli, zvolte si klidnou cestu obchodování v bazarech.


Oblečení z druhé ruky

Pro bazary s oblečením se u nás ujal anglický název second hand ("druhá ruka"), neboli lidově "sekáč". V second handu seženete oblečení nošené, i úplně nové, retro i trendy, no name i značkové. Velkou oblibu si v Česku získaly second handy s anglickými oděvy. Anglické oblečení je kvalitní a módní a navíc i použité kusy bývají ve velmi dobrém stavu.

V online "sekáči" se vyplatí nakupovat a prodávat především oblečení pro děti. Děti rychle rostou a jejich šatník se musí stále obměňovat. Právě díky kvalitě, která je zde k dostání za nízkou cenu, zvolí mnoho rodičů raději nákupy v bazaru, než v tržnici. Nezanedbatelným motivem pro nákup v second handu může být i ekologie. Jednou spotřebovaná energie a suroviny se tak využijí minimálně dvakrát.

Úspora

Hezké zahraniční oblečení pro nejmenší seženete například v Mimibazaru (mimibazar.cz), na Mimiwebu (mimibazar.mimiweb.cz), u Drobečka (drobecek.cz), u Amálky (amalka.cz), v Dětských Věcičkách (detskevecicky.cz), nebo v Baby-secondhandu (baby-secondhand.cz).

Chcete-li si koupit něco z druhé ruky i na sebe, zkuste některé z těchto stránek: eSekáč (esekac.cz), 2nd hand móda (secondhandmoda.cz), Sekáč-online (sekac-online.cz), Mega Second Hand (megasecondhand.cz).


Bazary, kde seženete téměř cokoliv

BazarVšeobecně zaměřené online bazary obvykle fungují jako internetové servery pro prodej již nepotřebných věcí různými majiteli. Provozovatel tedy není obchodníkem, který zboží vykupuje a následně s vlastní provizí prodává dál tak, jak tomu bývá v bazarech kamenných. Díky rozdílnému stylu prodeje a minimálním provozním nákladům jsou tyto internetové bazary často levnější než bazary kamenné. Na druhou stranu, kupované zboží nemůžete obvykle vidět naživo a musíte důvěřovat popisu prodávajícího.   

Asi nejvíce využívanými servery pro prodej a koupi staršího zboží jsou Sbazar (sbazar.cz), Annonce (annonce.cz), Hyperinzerce (hyperinzerce.cz) a Avízo (avizo.cz). Dalšími známými stránkami jsou například: i-Bazar (i-bazar.cz), Bazar (bazar.cz), Bazoš (bazos.cz), Top Bazar (top-bazar.cz), KupNet (kupnet.cz) a Online-bazar (online-bazar.cz)


Specializované bazary

KnihyTaké některé online bazary se úzce specializují a sdružují obchodníky se stejnými zájmy. Velkou skupinu tvoří bazary s dětským zbožím, kde maminky nabízejí vše, co už jejich děti nepotřebují: Mimibazar (mimibazar.cz), eMimi (emimi.cz), MimiBurza (mimiburza.cz), Babybazar (babybazar.cz), Našemimi (nasemimi.cz), nebo mimiBazík (mimibazik.cz).

Na internetu najdete ale i servery se starými knihami (bazar-knih.cz, antikvariat.cz), sportovní bazary (sport-bazar.cz, snowboard-bazar.cz, krasobazar.cz), modelářské bazary (rcbazar.cz, inzerce.modelbazar.cz), bazary se zbraněmi a výstrojí (samopal.cz), servery s použitými auto díly (bazardilu.cz, super-bazar.cz), nebo obchody se starší elektronikou a počítači (tech-bazar.cz, pcbazar.net, dbazar-pc.cz).


Počítače a notebooky z online bazaru

Nákup staršího stolního počítače nebo notebooku může být vhodnou volbou v případě, že nemáte dostatek finančních prostředků, nebo nepotřebujete nejnovějšími technologiemi "nabitý" stroj. Počítač z druhé ruky pořídíte na internetu dvěma způsoby. První možností je koupě repasovaného přístroje od specializované firmy, která před prodejem každý kus zkontroluje, vyčistí a vymění případné vadné komponenty.

PCRepasovaný počítač je většinou otestovaný a firmy na něj poskytují až roční záruku. Počítače lze koupit také v internetových bazarech přímo od původních majitelů. Takový kousek vás vyjde ještě levněji. Nižší cena je ale vykoupena vyšším rizikem nákupu a nižší právní ochranou. Případné problémy a vady si budete muset odstranit na své náklady. Rizika tedy nejsou úplně zanedbatelná, na druhou stranu se dá tímto způsobem nakoupit i velmi levný a kvalitní počítač.


Rada na závěr

Pokud budete v internetovém bazaru, nebo aukci, nakupovat zboží, na které se ještě vztahuje záruka, zkontrolujte si, zda kupní doklad a záruční list obsahují datum a razítko obchodu a neuvádějí jméno kupujícího. Pokud bude záruční list vystaven na jméno původního majitele, vyžádejte si také plnou moc pro uplatňování případné reklamace. Bez plné moci byste neměli nárok zboží reklamovat, i když bude v záruční době.

Každý nákup i prodej věcí v online aukcích a bazarech má své výhody i svá rizika. Je na každém jejich uživateli, aby si určil své vlastní hranice pro to kde začíná a končí výhodný obchod.

Byl pro vás článek přínosný?