Hlavní navigace

Online nebezpečí pro děti: nejen nevhodný obsah

26. 8. 2008

Sdílet

I když mnoho rodičů podle Trend Micro ví o online nebezpečích ve formě nevhodného webového obsahu, kyberšikany nebo online predátorů, mělo by se zvýšit i jejich povědomí o jiných hrozbách...

Společnost Trend Micro a nezisková organizace Common Sense Media oznámily partnerství, jež by mj. mělo zvýšit povědomí o problémech internetové bezpečnosti. Common Sense Media poskytuje rodičům tipy na využívání médií jejich dětmi.

I když mnoho rodičů podle Trend Micro ví o online nebezpečích ve formě nevhodného webového obsahu, kyberšikany nebo online predátorů, mělo by se zvýšit i jejich povědomí o jiných hrozbách, hlavně kyberzločinu zaměřeném na zisk.Například weby sociálních sítí jsou velmi populární u mladých lidí mezi devátým a sedmnáctým rokem, z nichž mnozí uvádějí, že na nich tráví stejně času jako před televizní obrazovkou. Tyto stránky obvykle bývají vytvořeny na základě technologií Web 2.0 a jsou prvořadými cíli kyberzločinců a autorů malwaru, kteří využívají jejich interaktivnosti ke spouštění škodlivých útoků. Podle nedávno vydané zprávy Trend Micro Threat Report & Forecast se počet hrozeb v prostředí Webu 2.0 vyšplhal v lednu 2008 přes 1,5 milionu měsíčně ve srovnání s 1,0 milionu v prosinci 2007.

Kyberzločinci také využívají tzv. „typo-squatting“ a lákají uživatele, kteří omylem zadají chybnou URL adresu, na škodlivé webové stránky. V minulosti byly často takovým způsobem děti přesměrovány na pornografické stránky.

Viz také:
Překlepoví squateři získávají důvěrné e-maily
Děti o problémech na internetu nechtějí hovořit s rodiči ani učiteli
Symantec radí rodičům, jak ochránit děti

Byl pro vás článek přínosný?