Hlavní navigace

OpenAI si chce k investorům dojít až pro 90 miliard dolarů

2. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Firma stojící za rozmachem generativní umělé inteligence chce monetizovat své podnikání.

Společnost, stojící za populárním ChatGPT, jedná s investory o možném prodeji akcií, které by zvýšilo její tržní ocenění z nynějších 29 miliard dolarů na 80 až 90 miliard dolarů. Ke vstupu investorů by mohlo dojít díky prodeji akcií stávajících zaměstnanců. 

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

Zprávu o potenciálním prodeji přinesl deník Wall Street Journal, podle kterého by se tak ohodnocení tohoto startupu dostalo zhruba na trojnásobek hodnoty z počátku roku 2023. 

Už v dubnu letošního roku získala společnost něco přes 300 milionů dolarů od investičních firem, jako jsou Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive a K2 Global, což posunulo její tržní ocenění blízko zmiňovaných 30 miliard dolarů. Předtím, v lednu 2023 OpenAI finančně posílil Microsoft, který už v ní vlastní 49 % podíl, přičemž podle odhadů se velikost této investice pohybovala okolo 10 miliard dolarů.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Společnost OpenAI v srpnu uvedla, že v roce 2023 dosáhne tržeb ve výši přibližně jedné miliardy dolarů za nabídku služeb a výpočetní kapacity. Předtím předpokládala pro letošní rok příjmy ve výši 200 milionů dolarů, přičemž za celý loňský rok vydělala 28 milionů dolarů. ChatGPT je největším technologickým úspěchem poslední doby, podle nedávného průzkumu agentury Pew Research ho alespoň občas používá přibližně 18 % Američanů.

Mezi nedávno uvedené inovace ChatGPT patří obrazový generátor DALL-E 3, který bude už v říjnu dostupný pro předplatitele prémiových tarifů ChatGPT Plus a ChatGPT Enterprise přímo v chatovací aplikaci a také pro koncové uživatele v generátoru Bing Image Creator. Na sklonku srpna pak OpenAI představila ChatGPT Enterprise, který dokáže například psát e-maily a ladit počítačový kód. 

OpenAI se také snaží zlepšit si svoji image v pedagogických kruzích, kde byla pošramocená kvůli plagiátorství, proto nedávno zpřístupnila tutorial pro učitele, kteří používají ChatGPT, a nabídla výběr způsobů, jak chatbot ve třídě využít.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?