Hlavní navigace

OpenOffice.org 3.0 již v druhé betaverzi ke stažení

17. 7. 2008

Sdílet

V tomto týdnu byla pro veřejnost vypuštěna druhá testovací betaverze kancelářského balíčku OpenOffice.org 3.0. Vydání finální verze je pak plánováno na září, takže vývoj již spěje pomalu ke svému konci.

V tomto týdnu byla pro veřejnost vypuštěna druhá testovací betaverze kancelářského balíčku OpenOffice.org 3.0. Vydání finální verze je pak plánováno na září, takže vývoj již spěje pomalu ke svému konci.

Projekt OpenOffice.org je zaštítěn společností Sun Microsystems a tento volně šiřitelný kancelářský balíček patří mezi nejúspěšnější konkurenci Office od Microsoftu. Nová verze je zatím určena pouze pro testovací účely a pro běžné používání se doporučuje poslední stabilní verze 2.4.1. O ní lze najít více v článku Nová verze OpenOffice.org 2.4.1 opravuje kritickou chybu a přináší nové funkce.

CS24

Hlavními novinkami ve verzi 3.0 pak má být v prvé řadě podpora standardu ODF 1.2 (OpenDocument Format), díky čemu bude možné pracovat i s dokumenty vytvořenými v Microsoft Office 2007 pro PC nebo Microsoft Office 2008 pro Mac, což zahrnuje formáty .docx, .xlsx a .pptx, stejně jako tradiční formáty .doc, .xls a .ppt ze starších verzí Office. Právě vylepšení podpory těchto formátů má být jedním z hlavních zlepšení druhé betaverze, přepracován byl i export do formátu PDF a došlo i k některým změnám v uživatelském rozhraní.

Mezi další novinky má pak patřit vylepšení online aktualizací, rozsáhlejší podpora rozšíření, dvou monitorů v Impressu, další lokalizace, podpora souborových dialogů Windows Vista či využívání nativního uživatelského rozhraní Aqua na Mac OS.

Druhá testovací betaverze je k dispozici zatím jen v angličtině a čeština má být k dispozici až spolu s finální verzí.

Nenechte si ujít:
Nová verze OpenOffice.org 2.4.1 opravuje kritickou chybu a přináší nové funkce

OpenOffice jako webová aplikace, nyní už v testovacím provozu!

Co přináší nová verze OpenOffice.org 2.4?

Kancelářský balík OpenOffice.org 3.0 beta 2 je k dispozici pro operační systémy Linux, SolarisSparc, Solarisx86, Windows a Mac OS X. Jeho délka se pohybuje podle verze kolem 140-150 MB a pro zájemce jsou přístupné pro download i zdrojové kódy. Odkaz ke stažení je zde.

Uživatelé, kteří budou novou betaverzi 3.0 zkoušet, mohou také nahlásit jakékoliv problémy, chyby a nedostatky, se kterými se setkali, na adrese http://qa.openoffice.org