Hlavní navigace

OpenOffice.org 3.0: Za první týden 3 miliony stažení

22. 10. 2008

Sdílet

Kancelářský balíček OpenOffice.org 3.0, který byl ve finální verzi uvolněn minulé pondělí, zaznamenal jen za první týden 3 miliony stažení a to i přes fakt, že servery, na nichž je instalační soubor umístěn, byly téměř trvale přetížené.

Kancelářský balíček OpenOffice.org 3.0, který byl ve finální verzi uvolněn minulé pondělí, zaznamenal jen za první týden 3 miliony stažení a to i přes fakt, že servery, na nichž je instalační soubor umístěn, byly téměř trvale přetížené.

Zhruba 80 % stažených verzí bylo podle informací z blogu OpenOffice.org pro Windows, zatímco třeba linuxová verze byla stažena jen 221 000 krát. OpenOffce jsou však distribuovány i dalšími kanály, jako na nejrůznějších CD v časopisech a instalační soubory jsou umisťovány i na jiné, než oficiální servery, protože John McCreesh, vedoucí marketingu OpenOffice.org, předpokládá, že verze 3.0 byla nainstalována dohromady zhruba na 5 milionů počítačů po celém světě. Cílem organizace je dosáhnout 40% podílu na celosvětovém trhu s kancelářskými balíčky. Pro srovnání, Microsoft uvádí ze jeho Office používá asi 550 milionů uživatelů.

Česká verze OpenOffice.org 3.0 je k dispozici ke stažení zde.

Co se týká novinek v OpenOffice.org verze 3.0, mezi ty hlavní patří (dle webu výrobce):

Podpora pro Mac OS X a Windows Vista
OpenOffice.org je v nové verzi dostupný také v nativní verzi pro operační systém Mac OS X. Uživatelé maců tak mohou plně využívat všech výhod nativní aplikace. Vylepšena byla také podpora pro Windows Vista.

Vylepšené uživatelské rozhraní
Nové ikony nebo celé startovací centrum, které umožní se po spuštění OpenOffice.org okamžitě rozhodnout s jakou komponentou balíku budete pracovat jsou jen zlomkem novinek v uživatelském rozhraní.

Podpora formátu Open XML
Mimo podpory binárních formátů .DOC, .XLS či .PPT nyní OpenOffice.org umožňuje otevírat dokumenty vytvořené v MS Office 2007 nebo MS Office 2008 pro Mac.

Funkce Řešitel
OpenOffice.org 3 konečně obsahují v Excelu tolik oblíbenou funkci Řešitele.

Tabulkový procesor s novými funkcemi
Calc získal lepší podporu pro tvorbu grafů a vaše tabulky nyní mohou mít až 1024 sloupců, což výrazně rozšiřuje možnosti při tvorbě větších tabulek. Přidána byla také podpora pro sdílení dokumentů mezi několika uživateli.

Novinky v textovém editoru
Writer získal zcela přepracovanou podporu pro komentáře a sledování změn v dokumentu. Při psaní dokumentů můžete zobrazit na jedné obrazovce několik stránek nebo během vteřiny změnit jazyk pro daný odstavec.

Úprava již existujících PDF dokumentů
OpenOffice.org již řadu let plně podporuje formát PDF, do kterého umožňuje snadno ukládat dokumenty. V nové verzi lze PDF dokumenty do aplikace naimportovat a dále upravovat. Tato funkcionalita je dostupná prostřednictvím rozšíření, které je zdarma ke stažení.

Vylepšená podpora VBA
Znovu byla vylepšena podpora maker v dokumentech MS Office. OpenOffice.org 3 tak nyní nabízí lepší podporu VBA skriptů než MS Office 2008 pro Mac přímo od Microsoftu.
Nenechte si ujít:
Nová verze OpenOffice.org 2.4.1 opravuje kritickou chybu a přináší nové funkce

OpenOffice jako webová aplikace, nyní už v testovacím provozu!

Co přináší nová verze OpenOffice.org 2.4?

Google Docs – kancelářský balík zdarma i bez internetu

Sada aplikací StarOffice v Google Packu



Podpora ODF 1.2
OpenOffice.org již dlouhou dobu využívá standardizovaného ISO formátu pro ukládání dat. Nyní přichází s plnou podporou formátu ODF 1.2, který přináší například podporu pro vzorce a model celého formátu je v souladu se standardy W3C RDF a OWL. Formát ODF je v současné době využíván řadou států a velké množství výrobců jej integruje do svých řešení.