Hlavní navigace

OpenSolaris zabezpečuje i Národní bezpečnostní agentura USA

25. 3. 2008

Sdílet

Sun a NSA budou spolupracovat s komunitou OpenSolaris na integraci další formy povinného řízení přístupu (MAC), která bude založena na architektuře Flux Advanced Security Kernel (Flask).

Sun Microsystems a Národní bezpečnostní agentura (NSA) Spojených států oznámily dohodu o spolupráci v rámci komunity OpenSolaris na výzkumu a vývoji bezpečnostních vylepšení, která doplní stávající bezpečnostní mechanismy systému OpenSolaris. Sun a NSA budou spolupracovat s komunitou OpenSolaris na integraci další formy povinného řízení přístupu (MAC), která bude založena na architektuře Flux Advanced Security Kernel (Flask).

Společný výzkumný projekt doplní bezpečnostní mechanismy povinného řízení přístupu technologie Solaris Trusted Extensions a bude posouzen komunitou OpenSolaris. Architektura Flask podporuje řadu zásad zabezpečení, takže umožňuje integrovat různá bezpečnostní pravidla a nakonfigurovat tak zásady zabezpečení odpovídající konkrétním bezpečnostním cílům různých počítačových prostředí.

„Národní bezpečnostní agentura je považována za jednu z nejuznávanějších autorit na poli zabezpečení IT,“ řekl Bill Vass, prezident společnosti Sun Microsystems Federal. „Kombinace odbornosti NSA a 18letých zkušeností Sunu s poskytováním řešení povinného řízení přístupu, spolu s jeho jednoznačnou podporou pro otevřené standardy, představuje výbornou základnu pro zkoumání možností využití architektury Flask v operačním systému OpenSolaris. Je to příležitost dále zlepšit zabezpečení už tak bezpečného prostředí OpenSolarisu způsobem, který prospěje zákazníkům ve státní správě i v komerčním sektoru.“

OpenSolaris je open source projekt, který v roce 2005 založila společnost Sun , aby vybudovala komunitu vývojářů okolo operačního systému Solaris. Je určen pro vývojáře, správce systémů, studenty a uživatele, kteří chtějí přispět k vývoji a zdokonalování operačních systémů. V listopadu 2007 bylo na webu OpenSolaris.org zaregistrováno přes 80 000 členů.

Autor článku