Hlavní navigace

Opera 10 beta: Ve znamení vyšší rychlosti

8. 6. 2009

Sdílet

Společnost Opera Software v minulém týdnu uvolnila první beta verzi svého chystaného prohlížeče Opera 10 k veřejnému testování. Jak je poslední dobou u nových browserů zvykem, důraz se klade hlavně na rychlost.

Opera konkrétně tvrdí, že nová verze je rychlejší o 40 % oproti verzi 9.5, čehož je dosaženo vylepšením jejího enginu a dalšího zrychlení, údajně až o 80 %, je pak dosaženo prostřednictvím nové technologie označované jako Turbo. Ta se automaticky zapíná v případě, že je detekování pomalé připojení k internetu, neboť umožňuje kompresi přijímaných dat a přes pomalou linku tak prochází menší datový tok. Tuto technologii si mohli uživatelé ozkoušet již v březnu v časově omezením preview Opery 10.

Pokud jde o kompresi přenášených dat, jedná se o podobný princip, jaký je využíván např. i mobilního prohlížeče Opera Mini, kdy dochází k úpravě požadovaných stránek na externích serverech, nicméně v případě Opery Turbo nejsou stránky nijak dále modifikovány, díky čemuž nedochází ke změně jejich vzhledu a podporovány budou i scripty v Ajaxu či flashové animace. Jinými slovy, zkomprimované stránky by měly vypadat prakticky stejně jako bez využití této technologie. Kromě zrychlení lze za další výhodu např. při využití mobilního připojení s limity pro množství přenesených dat považovat lepší výtěžnost v rámci vymezené přenosové kapacity.

K dalším zlepšením prohlížeče Opera 10 beta má patřit možnost zmenšování lišty s panely, která po stažení ukazuje náhledy stránek v panelech v okně prohlížeče, dále pak možnost výběru tzv. skinů, vyšší stabilita, bezpečnost a také vylepšené uživatelské rozhranní, které má reflektovat požadavky uživatelů, které ke konci loňského roku požádal o zpětnou vazbu designér Opery Jon Hicks.

Výrobce dále pracuje na podpoře dalších jazyků při kontrole pravopisu a jejich počet nyní dosahuje čísla 51. Podle Jona von Tetzchnera, CEO společnosti Opera Software, má nový prohlížeč přinést zcela nové možnosti práce na webu a pro řadu uživatelů budou změny opravdu příjemným překvapením. Termín dokončení finální verze však neupřesnil. Již v prosinci pak první alfa verze Opery 10 dosáhla velmi dobrého výsledku v testu Acid3 (konkrétně 100 ze 100 možných bodů), který vypovídá o kompatibilitě prohlížeče s webovými standardy.

Společnost Opera pak také intenzivně pracuje na vývoji nového JavaScriptového enginu s označením Carakan, který by oproti Futharku, na němž je postavena právě uvolněná beta verze Opery 10, měl přinést výrazné zrychlení a stát se podle výrobce údajně nejrychlejším enginem současnosti (nicméně konkurenci bude mít poměrně velkou). Pro detaily viz článek Opera chystá revoluční JavaScriptový engine Carakan.

Opeře se také daří na smartphonech, kde podle posledního průzkumu společnosti StatCounter Global Stats z května 2009 předehnala i podíl browseru Safari od Applu. Konkrétně měla v květnu mobilní Opera podíl 24,6 %, Safari 22,3 % a prohlížeče používané v přístrojích Nokia skončily na třetím místě s podílem 17,9 %.

Opera 10 beta je ke stažení ze stránek výrobce pro operační systémy Windows, Mac OS a Linux.

Byl pro vás článek přínosný?