Hlavní navigace

Opera Mobile přichází v nové verzi 9.7 beta

11. 6. 2009

Sdílet

V posledních dnech se doslova roztrhl pytel s novými testovacími verzemi internetových prohlížečů. Kromě Chrome pro Mac a Linux bylo uvolněno preview Firefoxu 3.5 a také Opera 10. Nejnovějším přírůstkem je pak beta verze Opery Mobile 9.7.

V duchu trendu posledních měsíců, kdy se výrobci snaží novými verzemi svých prohlížečů neustále překonávat dřívější benchmarky, slibuje i mobilní Opera 9.7 o čtvrtinu vyšší rychlost renderování stránek oproti předchozí verzi.

Poslední verze prohlížeče Opera Mini disponuje podobně jako desktopová Opera 10 jak technologií Opera Turbo, jež snižuje nároky na přenosovou linku díky přijímání komprimovaných stránek, tak i renderovacím enginem Presto 2.2, který má stát za zmíněným zvýšením rychlosti vykreslování.

Prohlížeč je také vybaven doplňkem pro správu Widgetů, který nabízí uživatelům přístup k jejich oblíbeným webovým stránkám a službám jako je Google Translate, Twitter a další prostřednictvím stisknutí jediného tlačítka.

Jon von Tetzchner, CEO společnosti Opera Software, k vydání nové mobilní Opery řekl, že na trhu jsou i další prohlížeče pro mobilní zařízení, o nichž jejich výrobci prohlašují, že jsou nejrychlejší a nejkompatibilnější s webovými standardy, nicméně podle něj by si každý uživatel měl sám novou Operu Mobile vyzkoušet, aby si udělal svoji vlastní představu. Podle Tetzchnera totiž Opera Mobile 9.7 nemá prakticky konkurenci a nechává další prohlížeče daleko za sebou.

O tom, že mobilní Opera je u uživatelů poměrně oblíbená, svědčí i výsledky průzkumu společnosti StatCounter Global Stats z května 2009, podle nějž měla na trhu mobilních prohlížečů největší podíl, konkrétně 24,6 %. Na druhém místě skončilo Safari 22,3 %, jež lze najít nejčastěji v iPhonech a prohlížeče používané v přístrojích Nokia skončily na třetím místě s podílem 17,9 %. Situace v oblasti desktopových prohlížečů je však pro Operu již méně příznivá, neboť i přes funkcionalitu srovnatelnou s konkurenčními browsery se její podíl pohybuje na velmi nízké úrovni kolem 1 %, hlavně z celosvětového hlediska. V Evropě je pak její pozice trochu silnější.

Nová Opera Mobile 9.7 beta je k dispozici pro smarphony s operačním systémem Windows Mobile a je ke stažení ze stránek společnosti Opera Software.