Hlavní navigace

Operují státem podporovaní hackeři z Kremlu?

8. 7. 2007

Sdílet

Ruská vláda byla z různých stran obviněna z toho, že její podpora stojí za novou vlnou internetových útoků na různé cíle v Rusku i mimo ně. Cílem jsou jak politické organizace, stránky politických oponentů, tak nezávislá média.

CS24

Že je Rusko místem, kde operuje řada internetových pirátů i hackerů, to je známý fakt. Ale podle některých údajů stojí za novou vlnou útoků právě skupiny podporované, či přinejmenším tolerované ruskou vládou. Jednalo se o DDOS (distributed denial of service attack), které bombardují cílový web řadou uměle vytvořených dotazů, čímž ho přetíží, a učiní nedostupným běžným návštěvníkům.


Ony útoky měly mnoho cílů, včetně ruského Centra závažné žurnalistiky (Центр экстремальной журналистики / The Centre for Journalism in Extreme Situations), novin Kommersant, stanice Echo Moskvy a Jednotné občanské fronty, což je známé protiputinovské uskupení vedené šachovým šampiónem Garim Kasparovem.


Vzhledem k tomu, že takové subjektu nápadně vybočují z tradičních hackerských cílů, jako je Microsoft a vládní instituce, upoutaly tyto útoky okamžitě pozornost organizací pro ochranu lidských práv, ale i státních institucí jiných států, mezi nimi například US Computer Emergency readiness team (US-CERT).

Mnoho názorů se shoduje na tom, že jde o projev stupňující se tendence v Rusku kontrolovat média a politickou opozici a to prostředky jak starými a osvědčenými (které se bývalý soudruh Putin dobře naučil od kolegů v KGB), tak novými, mezi nimiž je kybernetická válka.

Blížící se prezidentské volby v Rusku zvyšují nervozitu i na internetu, který se vláda snaží dostat pod kontrolu, což je samozřejmě poněkud problematické, když je plný lidí, kteří státní kontrolu snášejí dost špatně.

Prsty ruských vládních hackerů však dosahují i mimo matičku Rus. V květnu bylo velké pozdvižení v Estonsku, když vláda i jiná místa prohlásily, že jejich země je pod koordinovaným internetovým útokem hackerů napojených na ruskou vládu.

- - Alexandr Radecký