Hlavní navigace

Opravte si počítač za 5 minut - 2. díl

24. 1. 2011

Sdílet

Nabízíme vám 30 rychlých řešení nejběžnějších problémů, které vás mohou potkat s operačními systémy Windows 7, Vista a XP.

Windows ne vždy fungují tak, jak bychom si představovali. Mají často své vlastní, poněkud podivné metody práce. A občas se jednoduše zaseknou. Běžné problémy se však dají řešit rychle a bezbolestně. Opravdu (většinou) nemusíte trávit hodiny opravou zvukové karty či změnou písma ve  Wordu z Calibri na něco čitelnějšího. Nabízíme vám 30 rychlých řešení nejběžnějších problémů, které vás mohou potkat s operačními systémy Windows 7, Vista a XP.

 

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/opravte-si-pocitac-za-5-minut-1-dil-16776

 

Zjistěte diagnózu počítače, který se nechce spustit

 

Odhadovaný čas operace: 5 (a více) minut

 

Neexistuje jasné a univerzální vysvětlení toho, proč vás občas počítač bojkotuje a nenabootuje se. Předpokládáme, že už jste stroj zkoušeli nastartovat pomocí optického disku či „flashky“ a z nějakého důvodu tento postup nepřinesl kýžené výsledky. Ovšem následující kroky, které vám nabídneme, řeší nejběžnější hardwarové důvody toho, proč počítač někdy zlobí.

 

Zaprvé zkontrolujte všechny externí kabely včetně toho napájecího, také se přesvědčte, že máte zapnutý monitor. Tyto rady mohou znít jako z komediálního seriálu, nicméně při přepracování se takové úsměvné přehmaty často stávají i profesionálům.

 

Dále, slyšíte při bootování počítače pípnutí? Zapište si počet či sekvenci těchto pípnutí (například jedno dlouhé, tři krátké) a na webu pomocí jiného počítače zkuste vyhledat, co tato pípnutí znamenají. Znalost výrobce vašeho BIOSu vám takové vyhledávání zjednoduší. Například pro PC vybavený PhoenixBIOSem s jedním, dvěma, dvěma, třemi pípnutími zkuste hledat „Phoenix 1-2-2-3 beep code“ (či zkuste česky pípání, třeba to vyjde). V tomto případě se například dozvíte, že máte problém se základní deskou. Tento postup by vám měl většinou pomoci i v případě, že výrobce vašeho BIOSu neznáte.

 

 

Pokud ale pípání při startu neslyšíte, otevřete kryt počítače a ujistěte se, že interní kabely - hlavně kabely ze zdroje a kabely spojující pevné disky se základní deskou - jsou správně a pevně připojeny. Dále zkontrolujte, zda jsou paměti RAM správně zasazeny v příslušných modulech. Paměť z modulu vytáhněte a znovu do něj vložte a poté zkuste systém restartovat. Pokud máte pro paměti nepoužité místo, můžete prostřídat jejich pozice, i to může pomoci.

 

Další možností je pokažený zdroj, mnoho výrobců právě zdroje energie šidí a taková levná zařízení potom mají tendenci „odejít“ jako první periférie z celého PC. Proto zkuste od někoho půjčit druhý nepoužívaný zdroj a zapojit ho do počítače. Nemusíte ho montovat dovnitř case, stačí jen přepojit kabely, dbejte však na bezpečnost práce s elektrickým proudem! Následně počítač zapněte. Nenechte se zmást hučícími větráky chladičů - neoriginální zdroj nemusí mít dostatek „šťávy“ pro napájení celého systému.

 

Je-li váš počítač vybaven dedikovanou grafickou kartou, zkuste ji vytáhnout a monitor zapojit do karty integrované.

 

Pokud všechny výše uvedené postupy zklamaly, nejspíše máte problém s poškozenou základní deskou či (méně pravděpodobně) s „usmaženým“ procesorem. Bez dalších investic se v tomto případě bohužel neobejdete.

 

Přibližujte a oddalujte webové stránky

 

Odhadovaný čas operace: 1 sekunda

 

Podržte klávesu Ctrl a zároveň použijte rolovací kolečko na myši.

 

Opravte a upravte téměř cokoliv (pro Windows XP)

 

Stáhněte si program TweakUI (http://goo.gl/L7ab6), abyste získali přístup ke skrytým nastavením systému, jako je rolovací rychlost oken a podobně. Tweak UI je součástí balíčku PowerToys (http://goo.gl/zUayl), který obsahuje další aplikace, jako třeba Clear Type Tuner (vylepší jas vašeho LCD displeje), či Image Resizer (změní velikost obrázku poté, co na něj v prohlížeči Windows kliknete pravým tlačítkem).

 

Malá písmena z velkých ve chvilce

 

Odhadovaný čas operace: 5 sekund

 

Občas se stane, že omylem aktivujete klávesu CapsLock a pak chvíli bezmyšlenkovitě píšete. Abyste celý text nemuseli mazat a psát znovu, označte ho a zmáčkněte kombinaci Shift + F3 (funguje pouze v Microsoft Office).

 

Vraťte změny aktualizovaného ovladače

 

Odhadovaný čas operace: 4 minuty

 

Update ovladačů zařízení vašeho PC je většinou užitečná záležitost, která často opraví dřívější problémy či přidá nové funkce. Na druhou stranu ale občas i zlobí a může zničit něco, co dříve fungovalo. Takže pokud po instalaci takového update či patche zjistíte, že se váš počítač začíná chovat nestandardně, nabízí systém návrat k předchozí verzi, což může problém vyřešit. Tohoto návrat lze využít jak v případě, že jste update ovladače nainstalovali manuálně (tj. přes webové stránky výrobce) tak v případě, že jste využili systémové funkce Windows Update.

 

Zaprvé opět otevřete Správce zařízení (přes vyhledávání v nabídce Start), a poté zde vyhledáte to zařízení, jehož ovladač dle vašeho názoru vykazuje chyby. Levým tlačítkem na zařízení dvakrát poklikáte a z následujícího boxu vyberete panel Ovladač. Dále klikněte na Vrátit změny ovladače a pak už se jen řiďte pokyny průvodce, který vám umožní návrat k předchozí verzi tohoto ovladače. Poté vás systém vybídne k restartu.

 

Je-li tlačítko Vrátit změny ovladače šedé a neaktivní, potom není starší verze ovladače k dispozici. Jestliže si jste jisti, že byl ovladač aktualizován, můžete zkusit jeho původní verzi obnovit pomocí Obnovení systému, která mimo jiné vrací i změny ovladačů hardware.

 

Deaktivujte vyskakovací bubliny v systémové liště

 

Odhadovaný čas operace: 30 sekund

 

Tento postup funguje výhradně pro Windows 7. Jste už otrávení neustálými vyskakovacími bublinami v oblasti systémové lišty (tedy v pravé části hlavního panelu)? Napište do vyhledávacího políčka v nabídce Start „centrum akcí“. Poté klikněte na Změnit nastavení Centra akcí. Odškrtněte všechna políčka u všech kategorií, které chcete dále skrýt. Pokud odškrtnete všechno, jakákoliv upozornění generovaná systémem ve formě vyskakovacích bublin budou od té chvíle deaktivována.

 

Nabootujte systém ve stavu nouze

 

Odhadovaný čas operace: 10 sekund

 

Z různých důvodů je občas potřeba spustit systém ve stavu nouze (anglicky „safe mode“). Dosáhnete toho několikerým zmáčknutím klávesy F8 po zapnutí počítače.

 

Změňte funkce jednotlivých kláves

 

Odhadovaný čas operace: 3 minuty

 

Pro tyto účely si stáhněte a nainstalujte aplikaci KeyTweak (http://goo.gl/MX0pV), jež je kompatibilní se všemi verzemi Windows. Aplikaci spusťte a vyberte tlačítko „Full Teach Mode“, které vám umožní „přemapovat“ funkce kláves z jedné na druhou. Prostě za sebou stisknete nejprve klávesu originální a poté tu, kterou k ní chcete připojit.

 

 

Klávesu Fn, kterou oplývá většina notebooků, však touto cestou přemapovat nelze. Pokud ji chcete přemapovat třeba s Ctrl, budete se muset po této možnosti podívat do BIOSu.

 

Vraťte se zpět k menu z Office 2003

 

Odhadovaný čas operace: 3 minuty

 

Pokud jste dlouhodobým a konzervativnějším uživatelem kancelářského balíku Microsoft Office, možná stále s nostalgií vzpomínáte na jednoduchý styl menu, který byl naposledy použit ve verzi 2003 a od verze 2007 nahrazen novým ovládáním přes kulaté tlačítko s logem Office. Chcete-li se vrátit ke „kořenům“, potom existuje několik utilit, které vám to umožní. Zkuste třeba program UBitMenu (http://goo.gl/RDaNN), který je distribuován zdarma.

 

Ukončete automatické dokončování e-mailové adresy v Outlooku

 

Odhadovaný čas operace: 3 sekundy

 

Vyplňujete-li ve vašem e-mailovém klientu políčko příjemce, nabízí vám Outlook automatické dokončení e-mailové adresy, která je buď chybná či nadále neaktuální. Pokud vás tato funkce zdržuje, posuňte se dolů v nabízeném seznamu a jednoduše zmáčkněte klávesu Delete.

 

Úvodní foto: Thinkstock, Stockbyte

 

3. díl článku:

 

http://pcworld.cz/software/opravte-si-pocitac-za-5-minut-3-dil-16778

Byl pro vás článek přínosný?