Hlavní navigace

OS iPhone 3.0: Vývojáři jsou optimističtí, ale...

22. 3. 2009

Sdílet

Podle mnohých analytiků má nová verze operačního systému pro přístroj iPhone mnoho silných stránek. Stále však mají i výhrady k některým aspektům obchodu App Store.

Optimismus analytiků má svůj původ především v API, tedy rozhraní pro programování aplikací, které je součástí třetí verze operačního systému iPhone 3.0. Vývojáři dostanou možnost aktivovat P2P komunikaci, vkládat Google mapy, anebo využít prodej vlastních modulů pro aplikace. „Přidání možnosti prodeje add-onů je podle nás skvělým krokem“ říká Doug Wright, prezident Sonoma Wire Works. Wrightova firma vyvíjí 4Track, audio nahrávací nástroj určený pro muzikanty, kteří díky němu budou moci prodávat určité aspekty vlastní hudby, aniž by opustili aplikaci.

Nicméně stále se objevují obavy, jak to vše vlastně bude fungovat. Rozhodně bude možné koupit si add-on pro aplikaci, která je právě spuštěná, ovšem půjde to i při otevřeném App Store v aplikaci iTunes? Budou aplikace schopné podrobněji předvést nabízené add-ony? Nebude nutné zobrazit nabídku odděleně od mateřské aplikace? To vše zatím zůstává nezodpovězeno. Vzhledem ke konkurenci společností jako jsou Microsoft, Google, RIM či Nokia, které si otevírají své vlastní obchody, může být zavedení nového obchodního systému tím, co mnohé vývojáře přiměje zaměřit se na platformu iPhone a právě to Apple nyní potřebuje.

„Není žádným tajemstvím, že vytvoření poměrně elegantní aplikace pro iPhone je celkem jednoduché“ říká nezávislý vývojář Jason Harris.

I přes svůj optimismus ohledně nové verze operačního systému pro iPhone, však někteří vývojáři mají stále problém s obchodem App Store. Apple ve svém obchodu nabízí více než 25 tisíc aplikací a faktem je, že více než 98 procent aplikací bylo schváleno v časovém období jednoho týdne od jejich předložení vývojáři. Přesto vývojáři již od prvního spuštění obchodu Apple žádají o větší transparentnost procesu hodnocení, a dodnes jejich výzvy nebyly vyslyšeny.

„Apple má stále problémy s neprůhledným procesem hodnocením aplikací“ potvrzuje slova vývojářů Harris a dodává, že pokud prý neučiní nápravné kroky, může se tento problém stát jakýmsi zabijákem platformy.

Dalším z kritiků současného systému Apple je i David Barnard, majitel App Cubby. „Jsme nesmírně nadšeni ze všech nových funkcí a vývojových nástrojů, které má přinést třetí verze OS iPhone, ovšem toto nadšení nám trochu kazí bližší pohled na finanční životaschopnost každé potenciálně přidané funkce určené pro aplikace. App Store je stále velmi náročné místo na podnikání.“

Informace o konkrétních vylepšených v novém OS najdete v článku iPhone 3.0 přináší více než stovku nových funkcí.