Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! - 4. díl

16. 3. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Maksym Yemelyanov - Fotolia.com
Dnešní díl našeho seriálu o zátěžových testech věnujeme programu Prime95, který je faktickým standardem pro testování procesoru. Také vám poradíme, které testy jsou v tomto programu nejpoužívanější a jak s nimi pracovat.

Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

1. díl – Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

2. díl – Zátěžové testy odhalí případné slabiny vašeho počítače

3. díl – Úvod do testování

  

Otestujte procesor pomocí programu Prime95

Program Prime95 obsahuje tři různé zátěžové testy

Pokud chcete provádět zátěžový test pouze jedné počítačové komponenty, pak určitě vyberte procesor. Jednak se jedná o naprosto klíčovou komponentu každé počítačové sestavy, jednak je to často právě procesor, který způsobuje nestabilitu výpočetního systému.

Existuje spousta programů, které zatíží procesor na maximum, nicméně de facto standardem je program Prime 95 (http://www.mersenne.org/). Jedná se o program pro vyhledávání Mersennových prvočísel (http://cs.wikipedia.org/wiki/Mersennovo_prvo%C4%8D%C3%ADslo), přičemž při své činnosti vytěžuje procesor do takové míry, že vývojáři do tohoto programu doplnili speciální režim zátěžového testu pro všechny, které více než vysoká matematika zajímá stabilita jejich počítačové sestavy.

Spusťte program a následně se přesuňte do nabídky Options > Torture Test, čímž zobrazíte seznam všech možností. Spousta uživatelů využívá test Blend. Tento test zatěžuje jak procesor, tak operační paměť RAM. Pokud se po přibližně čtyřech hodinách běhu programu neobjeví žádná chyba, je možné pro běžné používání považovat procesor i operační paměť RAM za stabilní. Zátěžové testy Small FFT a Large FFT dají operační paměti RAM odpočinout, ale zato procesor zatíží skutečně na maximum, aby produkoval maximální množství tepla.

CS24

Máte-li dost času (a dostatečně výkonné chlazení), pak můžete zatěžovat svůj počítač programem Prime95 klidně i daleko déle, zejména když budete chtít svůj počítač používat pro výpočetní projekty typu Folding@home, které vytěžují procesor na maximum a po dlouhou dobu. Při používání programu Prime95 může procesor udělat několik chyb už po půldenním testování. Pokud váš procesor vydrží zátěžový test Small FFT programu Prime95 po dobu 24 hodin, aniž by udělal chybu, je naprosto stabilní a naprosto ideální pro použití právě třeba pro projekty využívající distribuované výpočty.

Program Prime95 samozřejmě není jediným programem procesoru, a tak bezpochyby bude korektní, pokud vám představíme i nějaké jiné a i u nich vám prozradíme, jak s nimi pracovat.