Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! - 5. díl

17. 3. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Dario Sabljak - Fotolia.com
Program Prime95 samozřejmě není jediným programem procesoru, a tak bezpochyby bude korektní, pokud vám představíme i nějaké jiné a i u nich vám prozradíme, jak s nimi pracovat.

Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

1. díl – Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

2. díl – Zátěžové testy odhalí případné slabiny vašeho počítače

3. díl – Úvod do testování

4. díl – Otestujte procesor pomocí programu Prime95

  

Další programy pro zátěžové testy procesoru

Chtěli byste zkusit nějaký jiný program? Pravdou je, že každý program testuje procesor jinak. Ten, kdo nechce svůj procesor nijak šetřit, může zkusit třeba i programy IntelBurnTest (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?197835-IntelBurnTest-The-new-stress-testing-program) a OCCT (http://www.ocbase.com/). Oba zatěžují procesor skutečně intenzivně a teploty se hodně rychle zvyšují, takže při prvním spuštění sledujte program pro sledování počítačové sestavy skutečně pečlivě.

 

Program IntelBurnTest, který je neoficiální verzí skutečně krutého benchmarkového programu Linpack, se může pochlubit zejména přívětivým rozhraním

Je úplně jedno, který program pro testování si vyberete, nicméně v každém případě jej nechte běžet alespoň čtyři hodiny, ideálně přes celou noc. My sami nejraději provádíme zátěžové testy nových počítačů pomocí testů Blend a Small FFT z programu Prime95, přičemž každý necháváme běžet minimálně 12 hodin. Někdy provádíme jednohodinový test IntelBurnTest, a to na vysoké nebo velmi vysoké zátěži. Zdá se vám to příliš mnoho? Možná ano – nicméně pokud váš procesor všechno toto přežije, je naprosto v pořádku a bez problémů ustojí i vysoké zatížení i při normálním provozu.

Příště se zaměříme na další velmi důležitou část každé počítačové sestavy – grafickou kartu. Ukážeme si program FurMark, který se používá na zátěžové testování právě této komponenty. Opět nezapomeneme ani na instrukce týkající se používání tohoto programu.

Byl pro vás článek přínosný?