Hlavní navigace

Overlord - jak se stát krutovládcem

15. 10. 2007

Sdílet

Stát na druhé straně barikády není vůbec špatné, zvláště když vám slouží armáda nezbedných goblinů a v temné věži vás rozmazluje smyslná ženština.

Stát na druhé straně barikády není vůbec špatné, zvláště když vám slouží armáda nezbedných goblinů a v temné věži vás rozmazluje smyslná ženština.



Skutečně originální herní tituly patří mezi ohrožené druhy a jen málo vývojářských studií se v dnešní době může takovým ceněným kouskem pochlubit. Není divu, vždyť vývoj hry je časově i finančně značně náročný a nikomu se nechce riskovat, že na první pohled zajímavé nápady smetou ze stolu zmlsaní kritici. Proto se většina vývojářů drží osvědčených principů, nevybočuje ze zajetých kolejí a jen občas přidá nějakou drobnost, jež stereotypem bičované hráče uvede do chvilkového euforického stavu. Jen málokterý z takových titulů však zůstane v našich srdcích tak hluboko – na místě, kde si nosíme dnes již stařičké herní klenoty z dob, kdy se nehledělo na audiovizuální pozlátko a na prvním místě stála originalita ruku v ruce s hratelností. Vývojáři z Triumph Studios si tak zaslouží náš obdiv už jen z toho důvodu, že se postavili proti proudu a vdechli život originální akční adventuře, na níž budeme vzpomínat ještě za pár let.



Zlým na věčné časy
V zatuchlém hrobu se z boku na bok líně převaluje vládce temnoty, temný pán a ztělesnění všeho zla – obávaný Overlord. Již dávno jej přestali okusovat vypasení červíci a ukázkový antihrdina nikým nerušen snil o moci a krutovládě. Když mu však drzí goblini otevřeli sarkofág a nalili kyselinu do žhnoucích oček, sen se rozplynul jako pára nad hrncem plným zabijačkové polévky. Vstávat a cvičit! Je čas na pomstu a znovunastolení vlády teroru v malebném pohádkovém světě. Zapomeňte na záchranu princezen zneužívaných chlípnými dráčky, kázání Božího slova, konzumaci hostií a popíjení mešního vína. Pečovatelská agentura Hrdinové s.r.o. se dostala do náhlých finančních potíží a na místo bývalého ředitele Mirka Dušína nastoupil Pán jeskyně. Myslíte na návrat stařičkého Dungeon Keepera? Musíme vás zklamat, k tomu zatím nedošlo, ale aktuální Overlord vás bezpečně zabaví na několik dlouhých večerů.



„Pečovatelská agentura Hrdinové s.r.o. se dostala do náhlých finančních potíží a na místo bývalého ředitele Mirka Dušína nastoupil Pán jeskyně.“



Hned na začátku zjistíte, že samotný Overlord by se bez svých ušatých pomocníčků rozhodně neobešel. V poslední bitvě přišel o většinu své moci, a tak se musí spolehnout především na poslušné gobliny, jež pro něj udělají všechno na světě. Vrhají se do předem prohraných bitev, obětují své mrzké životy pro trochu zdraví a many svého milovaného pánečka a dělají vše, co mu na očích vidí. Ale pozor, bez vašich malých cherubínů se v nové third person akční adventuře neobejdete, a tak jejich životy rozhodně neplýtvejte. Vaše první kroky povedou do okolí městečka Spree, které je sužováno bandou hamižných půlčíků. Ze speciálního portálu si přivoláte na pomoc několik hnědých goblinů a vydáte se na průzkum okolí. Postupně se seznámíte s ovládáním a základními herními principy a zjistíte, že komandování armád poskoků je poměrně jednoduché a intuitivní (problémy nastanou až v závěru hry). Bez problémů se zapojíte do boje, občas se předvedete s nějakým kouzlem a ještě stačíte obdivovat skvostné audiovizuální hody.



S pusou od ucha k uchu
Overlord je přímo prošpikován vynikajícím humorem a autoři s noblesou parodují neustále omílaná fantasy klišé. Přitom nejde pouze o dialogy hlavních protagonistů, ale rovněž o celkové zpracování fantasy světa a hlášky nezbedných goblinů, kteří s nadšením demolují, rabují a útočí na vše, co je v nesprávném čase na nesprávném místě. Když kolem proběhne chundelatá ovečka, goblini se zkrátka neudrží, s láskou a euforickými výkřiky ji spořádají a vám naservírují její duši. Vesele pokosí slunečnicové pole, hlasitě si uleví, rozbijí dřevěné krabice a barely, prošmejdí každičký kout, a jakmile narazí na něco zajímavého, hned vám to strčí pod nos. Poslušně se podbízí s nablýskanými zlaťáky, nosí flakónky s léčivými lektvary, a pokud někde vyhrabou zbraně nebo brnění padlých nepřátel, drze si je přivlastní a zlepší tak bojové schopnosti.



Gobliny ovšem nevyužijete pouze k boji, ale rovněž při odstraňování různých překážek, jež vám brání v dalším postupu. Na začátku se spokojíte pouze s hnědými služebníky, ale postupně objevíte hnízda červených, zelených a modrých goblinů, bez nichž byste se v pozdějších fázích hry daleko nedostali. Každý druh se vyznačuje různými schopnostmi, kterých budete využívat nejen v obtížnějších soubojích, ale rovněž při řešení mnoha problémů. Overlord tak díky tomu není obyčejnou akční mlátičkou, a nabízí bohaté taktické vyžití. Hnědí goblini jsou stvořeni k boji a plní funkci základních pěšáků, kteří chrání svého pána do posledního dechu a udolají nepřátele početní převahou. Červení si raději drží odstup, metají ohnivé koule, plameny jim neublíží a v případě potřeby dokáží oheň i zkrotit. Zelení jsou zabijáci tělem i duší a bez problémů zlikvidují jedovaté výpary, ale mají slabší obranu. A poslední, modré gobliny s magickým útokem a léčitelskými schopnostmi byste měli střežit jako oko v hlavě, jelikož jsou lehce zranitelní a jako jediní umí plavat. Vhodná kombinace různých barviček a volba té správné taktiky je pak zaručeným klíčem k úspěchu v pozdějších fázích hry.



Můj dům, moje věž
Goblini se rovněž osvědčí jako výborní nosiči, a jakmile narazíte na nějaký zajímavý objekt, který využijete ke zvýšení schopností Overlorda nebo při rekonstrukci temné věže, ochotně přidají ruku k dílu. Budete-li poctivě prozkoumávat celé lokace, objevíte obelisky zvyšující hodnotu zdraví i many hlavního hrdiny nebo různá kouzla. Těch je ve hře mnohem více, než nakonec využijete, a můžete s nimi povzbuzovat gobliny, chránit Overlorda, hromadně podpalovat řitě dotěrným nepřátelům nebo jim jinak znepříjemňovat život. A nakonec dojde i na zmiňovanou rekonstrukci temné věže – tu a tam narazíte na nějaký užitečný předmět a až vás demonstrace nezměrné síly trochu unaví, vrátíte se do srdce vaší pevnosti a začnete s nakupováním nové výbavičky. Za poctivě uloupené zlaťáky pořídíte třeba nový trůn, sochy démonů nebo rudé závěsy do soukromých komnat, postavíte si mučírnu a zbylé chechtáky nacpete do výbavy Overlorda. Kovárnu ve sklepení temné věže si během hry párkrát vylepšíte a brnění i zbraně budete moci ukovat ze třech různých materiálů. Pokud však do vroucí lázně naházíte ještě pár goblinů, vlastnosti jednotlivých předmětů se ještě vylepší, což ocení především ti hráči, kteří se chtějí aktivně zapojit do boje.



V průběhu hry navštívíte klasické exteriéry a interiéry, mezi nimiž nechybí elfí les, hobití nory, trpasličí sluje, zatuchlé kobky, tajemné jeskyně i doly a další lokace. Různá prostředí jsou vytvořena s láskou a mají svůj nezaměnitelný styl, ale jestli si je chcete vychutnat naplno, počítejte s vyššími hardwarovými nároky. Během temné výpravy vás autoři postaví před různé situace, jež přímo ovlivní jakousi míru zkaženosti Overlorda. Vrátíte potravinové zásoby zuboženým obyvatelům městečka Spree nebo je přenecháte věčně hladovým goblinům? Tato rozhodnutí ukázkového antihrdiny jsou osinou v zadku mnoha kritiků, ale až překvapivý závěr hry ukáže, že bezpochyby mají své opodstatnění.



Ani Overlord však není bez chybičky a především v pozdějších fázích na vlastní kůži okusíte, jak obtížné je úspěšně komandovat všechny čtyři druhy goblinů a současně udržet pokud možno minimální ztráty. Umělá inteligence navíc občas trochu zaskřípe, a když začne stávkovat v nevhodnou chvíli, zahrnete gobliny takovými nadávkami, až se i ostřílený Overlord začervená. Nakonec musíme upozornit ještě na absenci mapy, bez níž mohou méně zkušení hráči v rozsáhlých lokacích bloudit. Vývojáři z Triumph Studios ale i přesto odvedli velký kus práce a Overlod si rozhodně zaslouží vaši pozornost.



Hodnocení: 8,5
Žánr: fantasy akce
Výrobce: Triumph Studios
Vydavatel: Codemasters
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: české titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne
Internet: www.codemasters.com/overlord