Hlavní navigace

Ovladače pro CrossfireX do měsíce

5. 1. 2008

Sdílet

nVidia svoje tripleSLi již předvedla, nyní je čas, aby se i AMD ukázalo co dovede. O CrossfireX pro čtyři Radeony HD38x0 se ví již delší dobu a téměř vše je prý hotovo na den D.

Ono už totiž není moc co dodělávat. Nové čipsety AMD řady 7 jsou již několik týdnů na trhu, grafické karty ATI Radeon HD38x0 také. AMD dokonce před měsícem CrossfireX prezentovalo v Polsku, ale datum vydání ovladačů, posledního klíčového prvku, je stále neznámé.

Dnes se AMD konečně rozhoupalo a naznačilo, že ovladače jsou již téměř hotové, probíhá poslední dolaďování a v lednovém Catalyst 8.1 bychom se konečně mohli dočkat na zpřístupnění funkce CrossfireX. Od té si fanoušci AMD mnoho slibují. TripleSLi se třemi GeForce 8800 Ultra kraluje úplně všude a je sice jasné, že čtyři Radeony HD3870 jej neporazí, ale jakákoliv konkurence je lepší než žádná.

V souvislosti s CrossfireX chystá AMD nový grafický čip ATI RV680, což jsou dva RV670 na jedné kartě. Bude mít název ATI Radeon HD3870 X2 a umožní provoz CrossfireX i na deskách „jen“ se dvěma PCI Express 16x sloty. Předběžné datum vydání Radeonu HD3870 X2 je stanoveno na únor.

- - Tomáš Šulc