Hlavní navigace

Ovládání na dotek

1. 4. 2006

Sdílet

Osmimegapixelový digitální fotoaparát Sony DSC-N1 Společnost Sony je známý inovátor, a to zejména v oblasti fo...


Osmimegapixelový digitální fotoaparát Sony DSC-N1


Společnost Sony je známý inovátor, a to zejména v oblasti fotoaparátů. V minulém čísle PC WORLDu jsme vám přinesli recenzi prvního kolibřího foťáčku s optickým stabilizátorem obrazu a unikátního foto-video přístroje DSC-M2. Nyní se do našich rukou dostal aparát DSC-N1, vyznačující se ohromným dotykovým displejem a rozlišením 8 megapixelů.
Aparát ve svém nitru skrývá Super HAD CCD o velikosti 1/1,8 palce a optiku od Carla Zeisse s trojnásobným optickým zoomem (rozsah je 38-114 mm a světelnost F2,8-5,4). V krabici nenaleznete žádnou paměťovou kartu, protože N1 nabízí integrovanou flashku o velikosti 26 MB. Ta je určena především jako databanka fotek uložit lze až 500 obrázků v rozlišení 640 x 480, které je pro prohlížení na displeji dostatečné. Pro samotné focení v plném rozlišení slouží MS DUO, přičemž doporučujeme koupi minimálně půlgigové verze v provedení PRO HIGH SPEED. Tento typ Memory Sticku totiž podporuje vysokorychlostní datové přenosy, a to znamená i svižné ukládání fotek v osmimegapixelovém rozlišení.
Zmiňované obří LCD má konkrétně úhlopříčku celé 3 palce a po prvním spuštění vám jeho kvalita určitě vyrazí dech, stejně jako nám. Displej s rozlišením 230 tisíc bodů označený jako Hybrid Clear Photo LCD Plus je ze strany Sony jasnou trefou do černého. Každý, kdo uvidí N1 v provozu, se musí nad kvalitou jeho zobrazovací jednotky pozastavit. Šmrnc foťáčku dodává ještě dotykové ovládání můžete používat dodávaný stylus nebo jednoduše vlastní prsty. Věčná škoda, že stylus nelze zasunout do těla přístroje.
Při focení překvapí rychlost ostření a možnost použít clonu od F2,8 až po neobvyklých F16. Jelikož se jedná o miniaturní kompakt, s manuálním nastavením to slavné není. Přístroj je však určen náročnějším fotoamatérům, kteří jsou ochotni si připlatit za vzhled a stylovost, a ti něco jako manuální úpravu expozice určitě řešit nebudou. Spíše je potěší stamina dodávaného akumulátoru, který na jedno nabití pořídí až 300 fotografií.
Sony DSC-N1 je nádherným kouskem s cenou proklatě vysoko. Přece jen je to kovové, originální a Sony. Koho však tento fotočaroděj jednou okouzlí, ten ho bude muset mít, a věřte nebo ne, nám se ho z ruky vůbec dát nechtělo.

Sony DSC-N1

designový skvost
kvalitní dotykový displej
slideshow s hudbou
stylus se nezasouvá do těla přístroje
Cena včetně DPH: 14 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Elvia Pro
www.sonystore.cz

Autor článku