Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 10. díl

29. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Brocreative - Fotolia.com
V posledním díle našeho seriálu nakonfigurujeme váš router tak, aby byl schopen propustit datový provoz odkudkoliv z internetu až do vašeho počítače a opačně.

(Bez tohoto nastavení by nebylo možné se k vašemu počítače odnikud zvenčí připojit. Vzhledem k tomu, že rozhraní routerů jsou různá, bude se jednat pouze o jakýsi obecný postup.)

Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon. Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

 

1. díl – Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

2. díl – Ujistěte se, že je váš počítač správně nakonfigurovaný

3. díl – Pomocí Unified Remote budete moci ovládat svůj počítač pomocí mobilního telefonu

4. díl – VLC Direct Pro Free představuje to nejlepší z obou světů

5. díl – Instalace a konfigurace programu VLC Direct Pro Free

6. díl – VLC Direct Pro Free– několik tipů na závěr

7. díl –VNC – třešnička na dortu

8. díl –Zkušenosti se vzdáleným připojením přes VNC a funkce Wake-on-LAN

9. díl – Úprava konfigurace pro používání funkce Wake-on-LAN, nastavení vzdáleného připojení

Konfigurace routeru pro vzdálené připojení k počítači

Jak jsme se již zmínili, je každý router trochu jiný, proto není možné na tomto místě popisovat nějaký univerzální postup. V rozhraní pro konfiguraci routeru budete v každém případě hledat stránku označovanou jako Port Forwarding, kam následně přidáte příslušné porty (pokud budete mít možnost volby, pak vyberte jak TCP, tak UDP) pro počítač s IP adresou 192.168.1.100. Co se týče konkrétních čísel portů, na kterých jsou provozovány služby pro vzdálené připojení, o nichž jsme v tomto článku hovořili, pak jsou uvedeny níže (pokud budete muset v rozhraní pro konfiguraci routeru uvádět rozsah portů od – do, pak zadejte do obou plíček stejné hodnoty):

Wake-on-LAN: 9

VNC: 5900

VLC: 8080

Unified Remote: 9512

Provedená nastavení uložte, odejděte se svým mobilním telefonem někam mimo, a následně se zkuste v libovolném z výše popisovaných programů připojit k počítači pomocí veřejné IP adresy – vše by mělo fungovat naprosto bez problémů.

Jen se na to podívejte: náš článek jsme začali televizními dálkovými ovladači a končíme způsoby, jak vás dostat z domu. To určitě není od nás moc pěkné. V žádném případě vám nedoporučujeme, abyste se jenom někde na sluníčku opalovali a třeba se i nepěkně spálili – určitě vás nechceme mít v tomto smyslu na svědomí. Tento článek jsme napsali zejména proto, abychom uživatelům ukázali způsob, jakým ovládat počítač třeba i v jedné místnosti, a to za předpokladu, že jsou tak líní na to, aby vstali a obsloužili počítač sami.

Byl pro vás článek přínosný?