Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 3. díl

22. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) koniukh - Fotolia.com
V dnešním díle seriálu se seznámíme s aplikací Unified Remote pro ovládání počítače pomocí mobilního telefonu.

Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon. Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

 

1. díl – Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

2. díl – Ujistěte se, že je váš počítač správně nakonfigurovaný

Pomocí Unified Remote budete moci ovládat svůj počítač pomocí mobilního telefonu

Jednoduchý a úhledný – takový je Unified Remote, jehož konfigurace je skutečně velmi prostá. Postačí totiž, když se přesunete na internetovou stránku Unified Remote, kde si pro svůj počítač stáhnete serverovou aplikaci a spustíte její instalaci. Velmi doporučujeme nastavit skutečně poctivé silné heslo. Ostatní nastavení můžete bez obav ponechat na výchozích hodnotách. Pokud se objeví dotaz na povolení výjimky ve firewallu Windows pro kterýkoliv program uvedený v tomto článku, neváhejte a všechny výjimky tohoto typu klidně povolte. V dalším kroku si obstarejte aplikaci pro operační systém Android, a to buď z Play Store, nebo pomocí odkazu ke stažení, který se nachází na již zmiňovaných internetových stránkách firmy Unified Remote. Tento odkaz pro stažení vede rovněž i k aplikaci pro Windows Phone (pokud používáte na svém mobilním telefonu právě tento operační systém).

Spusťte aplikaci na mobilním telefonu. Pokud na vašem počítači běží aplikace od Unified Remote typu server a je v pořádku i nastavení počítačové sítě, pak se mobilní aplikace pokusí o automatickou konfiguraci. Pokud se tato nepovede, pak je na místě ruční přidání serveru zadáním IP adresy počítače přímo do mobilní aplikace.

Po připojení se přesuňte v mobilní aplikaci do sekce Remotes. Zde naleznete nepřebernou spoustu možností, s nimiž si můžete vyhrát do sytosti. My osobně jsme jako nejpřínosnější shledali funkci „Basic input“, která vám možná překvapivě umožní použít dotykovou obrazovku vašeho mobilního telefonu jako myš pro váš počítač. Další funkcí je pak funkce „media“, která vám poskytne tlačítka pro přehrávání, zastavení přehrávání a nastavení hlasitosti, která jsou podobná těm, která naleznete na své fyzické klávesnici.

Pokud je síťové připojení stabilní, pak v podstatě vše funguje naprosto spolehlivě bez jakýchkoliv prodlev. Unified Remote má však jedno omezení – logicky jej lze používat pouze jako dálkové ovládání, a to doslova – na počítač se totiž musíte dívat přímo, abyste přesně viděli, jaký účinek má použití vaší druhé myši či vašich speciálních kláves pro ovládání multimédií, a to na ovladači v podobě mobilního telefonu.

Řešení Unified Remote vám umožní použít mobilní telefon jako myš. A vězte, že funguje skutečně skvěle.

Příště nás čeká seznámení s programem VLC Direct Pro Free, který vám poslouží jak pro přehrávání multimédií, tak jako kanál pro streamování obsahu do vašeho mobilního telefonu. Abychom jej mohli použít, nainstalujeme si aplikaci VLC, kterou odpovídajícím způsobem nakonfigurujeme.

Byl pro vás článek přínosný?